Zendelingen uit Afrika verbaasd over primitieve lenterituelen in Nederland. “Dit land is een christelijk derdewereldland. Stuur hulp!”

Zendelingen uit diverse Afrikaanse landen hebben een brandbrief gestuurd naar hun thuisbasis. Hierin beschrijven zij gedetailleerd de vele primitieve rituelen van christelijk Nederland rondom Pasen. “Het gaat hier natuurlijk om een andere cultuur, dus we kunnen wel het een en ander door de vingers zien. Met name de obsessie met eieren begint echter zorgelijke vormen aan te nemen”, valt in de brief te lezen. “We hebben niet de mankracht om alle gemeenten te onderwijzen in de Bijbelse betekenis van Pasen. Stuur hulp!”

Het groepsverband van Afrikaanse zendelingen is totaal niet gerust op de situatie in hun zendingsgebied. Nederland is in hun ogen “primitief” en “een christelijk derdewereldland”. “We zijn getuige van bizarre rituelen”, schrijven ze. “Kinderen worden gedwongen eieren te zoeken, maar hen wordt niet toegestaan te genieten van een gevonden exemplaar. Zij moeten de eieren weer inleveren of toekijken hoe ze met kokend water worden gereinigd.” Verder constateren de zendelingen een verregaande stammenstrijd die vooral rond Pasen naar de oppervlakte komt. “Met name de gereformeerde gezindte heeft de neiging zich op te splitsen in nieuwe verbanden. Rond Pasen worden deze scheidslijnen extra dik aangezet door eieren te versieren met tribale kleuren. Overigens worden deze kleuren niet doorgevoerd in de kleding van de gereformeerde stammen.” Het dieptepunt van alle rituelen is echter het vereren van een haasachtige afgod die alomtegenwoordig is rond deze tijd, aldus de Afrikaanse zendelingen.

Pasen raakt steeds meer in de verdrukking, zo stelt de brandbrief naar Afrika. Zelfs in het joods-christelijke Nederland wordt steeds vaker gekozen voor de naam “lentefeest”. “Terwijl elk rechtgeaard christen weet dat het woord ‘lente’ niet eenmaal in de Bijbel wordt genoemd. Ooit leefde dit land in de geest van Calvijn en Kuyper. Nu leeft het in de geest van de Hema.”

In de brief van de Afrikaanse zendingsorganisatie overheerst de urgentie, maar ze sluit af met een hoopvolle suggestie: “Als we onze christelijke lectuur op de binnenkant van eierschalen gaan kerven, zijn deze primitievelingen misschien toch nog met het Evangelie te bereiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *