Wisselende reacties op naam fusiekerk. “Enige Ware Kerken zou meer in de lijn der vaderen zijn geweest”

Vanwege de aanstaande fusie tussen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben afgevaardigden van beide verbanden een nieuwe naam gekozen.

“Nouja, nieuw, dat valt gelukkig mee”, zegt ds. Erna Schilder, predikant binnen de NGK. “We hebben besloten een aantal namen in overweging te nemen, en tenslotte is voorgesteld onze naam te houden.” Wel is als symbolisch gebaar één letter toegevoegd aan de naam, omdat de kerken onderstrepen dat ze graag ook verandering en vooruitgang zien. Vanaf 2023 zullen de kerken samengaan onder de naam Nederlandse Gereformeerde Kerken. 

De vrijgemaakte predikant Bert Vroomshoop benadrukte tijdens de vergadering dat de toegevoegde letter E staat voor Eenheid en Eensgezindheid. “Zonder aan inlegkunde te doen, kunnen we de rijke boodschap hierin duidelijk zien. We beloven hiermee ook dat er nooit meer ruzie zal zijn, en dat we niet nog een keer een afsplitsing zullen krijgen”.

Niet iedere afgevaardigde is tevreden met de nieuwe naam. Een anonieme predikant, zichzelf beschrijvend als behoudend en klassiek orthodox-gereformeerd mailde deze redactie dat hij zich ongehoord voelde. “De klassieke vrijgemaakte idealen worden hiermee verloochend. Zelf had ik in de lijn der vaderen voorgesteld om ons EWK te noemen: Enige Ware Kerken. Helaas hebben we hier niet voor kunnen stemmen”.

Anderen reageren een stuk positiever. “Cynici zeiden dat de GK(v) binnen enkele decennia zou ophouden te bestaan. Hier klopt gelukkig niks van, al over twee jaar is het voorbij!”

Eén reactie

  1. Bij nader inzien moet ik erkennen dat mijn voorstel voor “Enige Ware Kerken” taalkundig misleidend is: “eeenig” en gezellig is natuurlijk niet de intentie van een kerk.
    “Enkele Ware Kerken” is bij nader inzien een betere optie, maar “Enigste Ware Kerk” is het duidelijkste.

    De namen van al die andere afscheidingen suggereren eigenlijk al dat ze zelf ook wel weten dat ze uit dwaling en betweterigheid zijn weggegaan.
    Wie noemt er zich nou bijvoorbeeld “buiten verband”? Dan geef je zelf al aan dat je de Ware Gemeenschap de rug hebt toegekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *