VVD ontwerpt identiteitsverklaring voor eigen bewindspersonen: Behoud eigen identiteit is belangrijk!

De VVD heeft na publicatie van een positief voorval met een beleidsmaker uit eigen gelederen een eigen identiteitsverklaring in het leven geroepen. Een opmerkelijk besluit aangezien de VVD zich de afgelopen jaren fel verzette tegen de identiteitsverklaringen van christelijke scholen. “Beleidsmakers die zich niet scharen achter de partijwaarden, kunnen geen verantwoordelijke post bekleden”, is de hoofdlijn van het partijbestuur. De identiteitsverklaring moet dan ook voor de meeste VVD’ers als een bemoediging worden opgevat en niet als terechtwijzing. 

Voorzitter Eric Wetzels geeft een korte toelichting: “VVD’ers staan er om bekend met enige regelmaat een graai uit de kas te doen. Als je daartoe niet bereid bent, ben je wat ons betreft geen ministerpost waard. Ook hoort daarbij dat je bereid bent om smeergeld aan te nemen, een VVD-beginsel bij uitstek.” Wetzels krijgt bijval van het bestuur: “Valse beschuldigingen uiten zijn ook kwesties waar je als VVD’er betrokken bij hoort te zijn. Ongewenst gedrag in de privésfeer is prima, mits het uitlekt.” Over het buitensluiten van anderen wil het bestuur meer dan eens duidelijk zijn: “Uitsluiting is de enige manier hoe je dit land draaiend houdt. Als dat je niet bevalt, pleur dan lekker op!”

Minister Dennis Wiersma twijfelt nog om de identiteitsverklaring voor ministers te ondertekenen. Hij is een fervent tegenstander van identiteitsverklaringen en vindt het niet wenselijk hoe dit document zich uitdrukt over omgang met ondergeschikten. De verklaring is in zijn ogen ‘te moraliserend’: “Ik ben tegen alle vormen van identiteitsverklaringen, want die sturen te veel op een bepaald kader waar iedereen in mijn ogen vrij in is. Ik wil namelijk zelf bepalen hoe ik mijn ondergeschikten voor het leven teken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *