Vrouwensynode kapittelt Bijbelgenootschap om uitbrengen Bijbel

Een groep vrouwelijke academici en theologen dringt er bij het Nederlands Bijbelgenootschap op aan de Bijbel niet langer uit te brengen. Ze noemen de Bijbel voor vrouwen ‘een klap in het gezicht’ en ‘een stap achteruit om als gelijkwaardig te worden beschouwd.’

In een open brief vragen de Oecumenische Vrouwensynode en de Nederlandse afdeling van een Europees netwerk van vrouwelijke religie-onderzoekers het Bijbelgenootschap dan ook te stoppen met het uitbrengen van de Bijbel.

In Nederland wordt de Bijbel steeds minder gelezen. Dat moet zo blijven, vinden beide netwerken van theologen en academici. Want de Bijbel versterkt naar hun oordeel het patriarchale Godsbeeld. “Er zijn talloze studies verschenen die de trieste en schadelijke gevolgen van een patriarchaal Godsbeeld en het doorgeven daarvan voor voornamelijk vrouwen in kerk en samenleving hebben aangetoond”, aldus de acht ondertekenaars namens de twee organisaties.

Hoeveel christenen de ondertekenaars vertegenwoordigen is nog onduidelijk, omdat door corona het ledenbestand van beide organisaties met tientallen procenten is geslonken.

Heleen Zorgdrager, hoogleraar Systematische Theologie en Genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit: “Onze missie is natuurlijk het bevechten van misogyne structuren en in het verlengde daarvan het kapotmaken van de kerk. Hoeveel mensen daarbij betrokken zijn, lijkt me niet relevant”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *