Vrijzinnigen vervangen Pasen door Pride: “We deden er toch al weinig mee”

Het kerkgenootschap Vrijzinnigen Nederland (VN) maakt vandaag bekend het Paasfeest voortaan te vervangen door Pride.

Diederik von Meyenfeldt, de voorzitter van het bestuur, vertelt hoe men tot de beslissing kwam. “Op de laatste bestuursvergadering bracht iemand in dat we op sociale media al jaren niks meer met Pasen doen, maar alleen nog omtrent LHBTI-thema’s actief zijn. Dat zette ons wel aan het denken.” Het denkproces heeft de vorm gekregen van een uitgebreid rapport.

Daarin stelt de VN dat ze zich beter thuisvoelt bij de nadruk op grenzeloze maakbaarheid die Pride kenmerkt. Een in het oog springende passage merkt op: “Het bloed, lijden en dood in het Paasverhaal zijn bijzonder onprettig. Afgezet tegen het idee dat je absolute heerser over eigen leven en lot bent, komt Pasen er maar bekaaid vanaf.”

Ook wordt benoemd dat de nadruk bij Pasen op het levenseinde, voor de leden van VN nu eenmaal erg dichtbij, als nodeloos kwetsend wordt ervaren.

Wielie Elhorst, LHBTI-predikant, stelt dat kerken het voorbeeld van de VN maar beter kunnen volgen. “Anders gaat de overheid ingrijpen en daar zal ik ze met alle liefde bij helpen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *