Vrijgemaakte synode spreekt uit: ‘arrogantie is enige rode draad’

De synode van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de identiteit van het kerkgenootschap, naar aanleiding van het nieuwe rapport ‘Samen Onaardig’. Daarin wordt gesteld dat sinds 1944 arrogantie de enige constante in het kerkgenootschap is geweest.

Het rapport werd geschreven om te voorzien in helderheid over de identiteit van het kerkgenootschap, nu het in rap tempo desintegreert. Door het rapport te aanvaarden, hoopt de synode die helderheid te verschaffen.

Jos Douma, predikant in Zwolle, leidde de commissie die het rapport schreef. ‘Kijk, de vrijgemaakte kerk heeft sinds haar oprichting zo ongeveer alles gevonden. Vroeger waren we rechtzinnig en verdedigden we de Apartheid, vandaag de dag haten we rechtzinnigheid en gaan we binnenkort homo’s trouwen. Het is vrijwel onmogelijk daar een rode theologische draad in te ontwaren’. 

Het rapport lost dit dan ook handig op, door te concluderen dat arrogantie de rode draad in het kerkgenootschap is. ‘Op deze manier verschuiven we de discussie van wát je vindt, naar hoé je het vindt. Zo bieden we ruimte aan alle flanken binnen onze kerk, zolang ze maar onuitstaanbaar zijn’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *