Voorganger bijna begonnen aan de preek van morgen: ‘Iets met bemoediging ofzo’

“Ik denk dat de mensen deze week bemoedigd willen worden in wie ze mogen zijn, of zoiets.” Aan het woord is Robin de Haas, werkzaam bij evangeliegemeente Het Maaiveld. Op een zonnige zaterdagmorgen kreeg onze verslaggever een exclusief inkijkje in de voorbereidingen van de preek voor de volgende ochtend. 

Op de vraag hoe de voorganger het wekelijkse sermoen voorbereidt: “Ik begin eigenlijk altijd gewoon bij het begin. Wanneer, dat verschilt per weekend.” En hoe gaat het dan verder? “Ik schrijf een paar bullet points en dat zeg ik dan een paar keer op. Kort en krachtig moet het zijn. En, heel actueel in deze tijd, de twee trekkers: tranentrekkers en amen-trekkers.” Robin lacht even op de vraag of er een prekenserie aan de gang is. “Genade is toch nieuw elke morgen? Nou, dan ook op zondagmorgen. Telkens net een ander startpunt en dan kom je er vanzelf. Elke week een vers vers van de pers, noem ik dat!” 

Bij Het Maaiveld is er veel waardering voor de spontane manier waarmee de voorganger spreekt. “Ik ben gewoon in the moment, snap je? Laatst zag ik dat er iemand een nies onderdrukte. Toen heb ik die persoon vanaf het podium aangewezen en laten opstaan en gezegd dat we ons niet hoeven inhouden, want dat deed Petrus ook niet toen met dat oor. En dat we allemaal daarin mochten gaan staan. Het was heel profetisch en echt tot zegen, want iederéén ging toen staan.” Op de vraag of De Haas niet soms iets langer op een tekst zou willen kauwen voordat het zondag is, haalt de voorganger de schouders op. “Ik vind er nooit echt de tijd voor, en zo gaat het toch ook goed? Niemand zit te wachten op zo’n uitgekauwd verhaal. Ik deel gewoon wat ik op mijn hart heb en waar dat in de Bijbel staat.” 

De dienst van Het Maaiveld is morgenochtend live te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *