Vogelgriep blijkt extra besmettelijk voor predikanten

Volgens onderzoek van Wageningen University en de PthU zijn predikanten, met name vrijzinnige, extra vatbaar voor het zich steeds sneller verspreidende vogelgriepvirus. 

‘We zijn voornamelijk bang dat deze tendens ook gaat overslaan naar ouderlingen,’ aldus Hendrina de Raaf, bedenker van het onderzoek. “Vogelgriep verspreidt zich via de luchtwegen, en predikanten praten zodanig veel meer dan de gemiddelde persoon, dat de kans op vogelgriep voor hen met zeker 33% verhoogd wordt. En omdat dit criterium ook van toepassing is op het gros van de ouderlingen, zijn we bang dat de griep zich binnen de kerken nóg sneller verspreidt.”

Op de vraag of een al beschikbaar vaccin niet eerst gebruikt moet worden voor de geestelijken, knikt De Raaf heftig. “We zijn druk bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden. We willen bijvoorbeeld vaccinpoeder in de glaasjes water op de preekstoel zetten. Dat voorkomt tevens dat mensen op Twitter weer eens gaan griepen over politici en virusbeleid.”

Vanuit reformatorische kringen klinkt veel bezorgdheid. Ds. Arie van der Zwaan uit in het onderzoek bijvoorbeeld zijn vrees dat de teloorgang van de Nederlandse verkondiging nog sneller zal gaan dan gedacht. 

Evangelische kerken maken zich daarentegen minder bezorgd. Zo lieten de Mozaiëkkerken op hun twitteraccount weten dat zij niets te vrezen hebben: “Een eventueel predikantentekort vullen wij eenvoudigweg op met sprekers die, zonder statuspapiertje, gewoon iets willen delen wat er op hun hart ligt.”

Om de politieke gevolgen van het onderzoek op waarde te kunnen schatten hebben de onderzoekers bovendien Staatssecretaris Maarten van Ooievaar ingeschakeld. Volgens hem zullen de gevolgen van een predikantepidemie niet te overzien zijn: “Als predikanten hun verkondiging vanaf een scherm moeten houden, zullen er massale demonstraties ontstaan, en zou het kabinet wel eens kunnen vallen. Voor deze ene keer is al mijn hoop nu op poeder gevestigd.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *