Vineyard Utrecht doopt alleen nog mensen die uitgesproken pro-Israël zijn

Een primeur in Evangelisch Nederland. De Vineyard in Utrecht wordt de eerste kerk waar ook de Israël-visie centraal gaat staan bij de mogelijkheid om gedoopt te worden. Dit meldde de kerk op hun Instagram onder vermelding van de hashtag #standwithisrael.

Een oudste vertelt: “Normaal gesproken is de enige voorwaarde om gedoopt te worden dat je in Jezus gelooft. Maar we merkten dat enkele van onze doopleden kritische berichten op internet deelden over het lot van Palestijnse kinderen. Zulke anti-Israëlische sentimenten willen we graag de kop indrukken.”

Om dat te voorkomen, is nu een extra deel toegevoegd aan de voorbereiding van de dopelingen. In plaats van een avond te besteden aan Bijbels onderwijs over de doop en één aan het persoonlijk getuigenis, is de laatste avond vervangen door een avond over Israël. Als de dopelingen 95% goed hebben bij een Kahootquiz over de enige juiste visie op Israël, mogen ze ook daadwerkelijk gedoopt worden.

“Bij ons staat centraal: Kom zoals je bent. Maar je mag niet blijven zoals je bent en dat geldt natuurlijk ook op politiek gebied. Je kunt niet wedergeboren zijn en tegen een onverdeeld Jeruzalem. Dan ben je duidelijk te veel beïnvloed door de wereld.”

De kerk heeft nog geworsteld hoe het moet met spontane dopelingen die geen tijd hebben voor urenlang Israëlonderwijs. “Voor hen hebben we speciale doopjurken met de Israëlische vlag erop gemaakt, zodat duidelijk is waar de doop echt om draait.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *