Vereniging Kerk en Vrede: “Bescherm vrouwen niet langer tegen mishandeling”

Een opmerkelijke oproep van Kerk en Vrede. De vereniging riep tijdens het pinksterfeest al op om te stoppen met het bewapenen van Oekraïne en komt nu met een nog bredere oproep: vrouwen moeten niet langer beschermd worden tegen geweld. Volgens Kerk en Vrede staat het beschermen van vrouwen de oplossing van grotere problemen in de weg.

In de brief “Voordat het te laat is” ageert Kerk en Vrede tegen de maatschappelijke tendens om mishandelde vrouwen tot het uiterste te beschermen. Volgens de groep upperclass christenen die de brief ondertekende gaat daardoor de connectie met mishandelende mannen verloren.

Kerk en Vrede benadrukt in zijn brief dat mishandeling fout is, maar dat er ook sprake is van context waarin de mishandeling plaatsvindt: “Sommige mannen hebben hun vrouwen geslagen. De verontwaardiging daarover is terecht. Maar dit komt niet uit de lucht vallen. Deze mannen maakten al langer duidelijk dat er voor hen een rode lijn is die niet ongestraft mocht worden overschreden. Hun vrouwen bleven echter categorisch weigeren de mannen tegemoet te komen.”

Om escalatie te voorkomen pleiten de initiatiefnemers ervoor om de “typisch Westerse” beschermingsreflex richting vrouwen los te laten. Daar is ook het lot van de vrouw bij gebaat, meent Kerk en Vrede. Als een vrouw in opstand komt, zal de man immers alleen maar doorgaan met slaan: “En waar eindigt het dan? Tot de laatste vrouw gesneuveld is? Of dat alle vrouwen nooit meer geslagen worden? Wat moeten wij ons daar precies bij voorstellen?”

De verzamelde vredesduiven wijzen daarnaast op belangrijkere problemen, zoals de klimaatcrisis en de armoedecrisis. “Als wij vrouwen blijven ondersteunen tegen mannen met losse handjes, dan raken we het contact met die mannen kwijt. Terwijl we ze juist nodig hebben om de globale crises op te kunnen lossen.”

Kerk en Vrede sluit af met een hartenkreet: “keer terug van de heilloze weg van het beschermen van mishandelde vrouwen en het verder isoleren van ietwat agressieve mannen. Voorkom totale, uitzichtloze rechtszaken voordat het te laat is!”

Dit artikel is ingezonden door ds. H.U.L. (Heindert) Rabbitos. Ook inzenden? Stuur een mail naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *