Vechtpartij op RD-redactie: “De bom moest wel barsten”

Apeldoorn – Op de redactie van het Reformatorisch Dagblad heeft gisteren een vechtpartij plaatsgevonden. Hierbij vielen harde klappen, enkele principes raakten zwaargewond.

Een ooggetuige vertelt: “Het begon bij het koffieautomaat, toen een jonge werknemer, ik geloof dat hij net terugkwam van vakantie, tegen een andere collega begon over een lezing van HHK-theoloog G.A. van den Brink”. In recente lezingen voor Geloofstoerusting heeft deze dominee kritiek geuit op de afwachtende prediking binnen de gereformeerde gezindte.

Hierop werd het snel onrustig op de redactie, en het duurde niet lang tot de eerste beschuldigingen over de redactie vlogen. Aanwezigen zeggen dat er leuzen werden geschreeuwd als ‘Schultink did nothing wrong’, terwijl het andere kamp op bureaus danste en “Waar is het aanbod? Hier is het aanbod!” scandeerde.

Een anonieme RD’er licht toe: “Bij ons op de werkvloer is een aantal onderwerpen not done. Er zijn ongeschreven regels, en de jonge collega was daar niet van op de hoogte. Over het onderwerp Dr. Van den Brink en het aanbod van genade wordt niet gesproken, laat staan geschreven. Op de redactie was de spanning al weken om te snijden. De bom moest wel barsten.”

Naar verluid was de werknemer in kwestie een aantal maanden op wereldreis geweest, en had temidden van de verre volken niks meegekregen van de refo-rel. Hij meende een verfrissende, scherpe lezing te hebben gezien, waarin Van den Brink kritiek uit op prediking binnen sommige kerkverbanden.

In een officiële reactie laat de hoofdredactie weten dat het RD niet voornemens is ook maar een letter (laat staan kleine lettertjes) te schrijven over de polemiek tussen Van den Brink en opponenten. “Dat laten we maar over aan websites als Refoweb en Cvandaag. Het moet niet zo zijn dat wij een platform zijn voor interne dialoog en theologie tussen reformatorische christenen. Zoekende kerkgangers zijn belangrijk, maar de vredige refocultuur is belangrijker”.

Dit is een ingezonden artikel. Ook een artikel insturen? Mail naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *