Uitgeverij De Banier komt met ‘De grote wegen der middelen catalogus’

Met enige regelmaat wordt in en rondom de kerk de uitdrukking ‘de weg der middelen’ gebruikt. Het voordeel hiervan is dat men deze benaming eigenlijk overal wel voor kan gebruiken. Dit leidt dan ook regelmatig tot grote verwarring onder de hoorders. Uitgeverij De Banier is dit ook opgevallen en komt daarom met een catalogus. Deze catalogus moet, via de weg der middelen uiteraard, orde scheppen in deze chaos voor zoekende zielen.

In de catalogus zullen alle wegen der middelen netjes worden geordend. Via een stappenplan is het dan mogelijk om tot de juiste interpretatie van de weg der middelen te komen. 

De kern van het probleem zit hem, volgens de woordvoerder van De Banier, in het feit dat er zo’n enorme verscheidenheid aan wegen der middelen is, dat het elkaar kan tegenspreken. “Als je online verbonden bent met de kerkdienst via de weg der middelen, is dat iets heel anders dan de middelen waar de Dordtse Leerregels over spreken. Als je ziek bent, is er via de weg der middelen vaak ook genezing mogelijk. Maar dat is dan wel weer iets heel anders dan de weg der middelen waarmee de mens zich over de autoweg pleegt te verplaatsen.

 Ook kijken we naar de context waarin het gezegd wordt. Ook de toon waarop deze uitspraak ten gehore wordt gebracht is erg belangrijk. Niet te vergeten moet er natuurlijk ook worden gekeken naar de al dan niet aanwezige hoofdletters”, voegt de uitgever er nog aan toe. 

Gevraagd naar de letterlijke betekenis van de uitdrukking, moet hij zich toch even op zijn hoofd krabben. ‘Is dat niet een beetje te archaïsch om te vertalen?’ Na enig nadenken echter heeft hij het: ‘Tegenwoordig betekent het zoiets als ‘naar de pillen grijpen.’

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *