Triest: man (71) vindt vrouwelijke predikant te aantrekkelijk en wordt niet begrepen

Het overkwam de 71-jarige Johan Steen uit Heerhugowaard. Tussen neus en lippen door vermeldde hij dat hij tegen vrouwelijke predikanten is, omdat ze met hun feminiene aantrekkingskracht afleiden van het Woord. Uiteraard is dit herkenbaar voor veel mannen. De onschuldige post (voorheen: tweet) leidde echter tot een stortvloed aan reacties, veelal negatief. Dat laat zelfs Steen niet koud. “Ik werd ‘oversekst’ genoemd! Weet je wel wat dat soort opmerkingen met een oude man doen?”

Taboe

Steen verklaart: “In deze tijd mag je ook niks meer zeggen. Man en vrouw zijn gewoon verschillend: Als de vrouw preekt, loert de man. Als de man preekt, slaapt de vrouw. Als vrouwen geen predikant mogen zijn, word ik als man ook niet gedwongen om onder de rand van de preekstoel een glimp van haar benen op te vangen. Dat lijkt me beter voor iedereen. In mijn tijd werden vrouwen tenminste nog verantwoordelijk gehouden als mannen zich niet wisten te beheersen. Het lijkt wel alsof er tegenwoordig een taboe op victim blaming ligt.”

Volgens Steen zou het al een stuk schelen als een vrouwelijke predikant – als ze dan per se een zogenaamde roeping wil uitleven – een wijdvallende toga zou dragen en haar hoofd en gezicht (m.u.v. de ogen) zou bedekken. Ook zou zij niet over het Bijbelboek Hooglied mogen preken. Bij een dergelijk thema is het voor de meeste mannen moeilijk om de betreffende vrouwelijke voorganger niet met een merrie voor farao’s wagen te vergelijken.

Sociale status

Voor de 35-jarige Anna Kuijt was de onverwacht controversiële opinie van Johan Steen in eerste instantie lastig te volgen, maar na een korte gedachtewisseling draaide ze bij. Kuijt: “Ik dacht bij het lezen van de post eerst: ‘Dit snijdt totaal geen hout, man!’ Waarom zou ik als vrouw dan niet hetzelfde probleem hebben met een mannelijke predikant? Gelukkig wees Steen mij erop dat ik als vrouw helemaal niet op uiterlijk val, maar op sociale status. Dat heb ik zelf nooit geweten.” 

Nu Kuijt dankzij een man eindelijk weet hoe zij als vrouw denkt, is ze wel voor een nieuw probleem komen te staan. “Sinds ik weet dat ik aangetrokken word door de sociale status van mannen, blijf ik dromen over onze gastpredikant. Zijn bovenmodale inkomen, zijn carrièreperspectief, zijn populariteit bij beroepingscommissies…” Lichtelijk buiten adem vervolgt ze: “Soms fantaseer ik dat ik ouderling van dienst ben, zodat ik hem een hand kan geven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *