Thuislezende student traint AI om nieuwe preken van ds. Paauwe te maken: “Het lijkt op een scheuring uit te lopen”

Bevindelijkheid en moderne technologie hoeven niet altijd vijanden te zijn. Althans, zo denkt Jan Jaap Poort (20) uit Epe erover. De student Kunstmatige Intelligentie voedde een algoritme met preken van wijlen ds. Paauwe en heeft daardoor nu de beschikking over enkele fonkelnieuwe Paauweaanse preken.

Poort werd gemotiveerd door zijn eigen ervaringen als thuislezer: “Ik kom uit een Paauweaans nest. Als kind vond ik het altijd al jammer dat er maar een beperkt aantal preken van ds. Paauwe beschikbaar is. Op een gegeven moment ben je er dus doorheen en dan heb je niets nieuws meer.”

Toen de jonge Epenaar bij zijn studie Kunstmatige Intelligentie in aanraking kwam met de neurale taalmodellen, begon hij daarom met het trainen van een algoritme om nieuwe preken te kunnen genereren. Sinds maandag is het model af, waardoor de wereld nu in theorie beschikt over een oneindige voorraad Paauweaanse preken.

Of de preken daadwerkelijk als Paauweaans beschouwd kunnen worden, is nog een twistpunt. Poort zelf is positief: “Ik heb nu de eerste tien preken doorgenomen en het lijkt erop dat de AI-Paauwe uit is op een scheuring met de historische Paauwe. Dat klinkt toch veelbelovend?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *