Theoloog: “Nieuwe reformatie nodig voor einde aan nieuwe reformaties”

Theoloog S. Takker laat stof opwaaien met zijn nieuwe boek ‘Tegen de reformaties, de reformatie’, waarin hij stelt dat het Christendom een nieuwe reformatie nodig heeft. Vanuit alle hoeken van de kerk krijgt hij bijval. 

Takker is in zijn boek uitermate kritisch op het gebruik van de reformatie als stijlfiguur. “Het moet maar eens afgelopen zijn met al die roepen om een nieuwe reformatie. Spuugzat word ik er van”, aldus de gekwelde theoloog. “Iedere middelmatig kerkmens schrijft een boek over zijn stokpaardje en noemt het ‘een nieuwe reformatie’. Een brevet van onvermogen, dat is het.” 

Theo Pleizier, docent praktische theologie aan de PThU beaamt dat het gebruik van de term ‘nieuwe reformatie’ inderdaad vaak gebruikt wordt om een saaie boodschap toch nog wat allure mee te geven: “Als stelregel kun zo’n boek beter links laten liggen.”

Op de vraag van de Kanaän Courant aan dhr. Takker waarom hij zelf ook oproept tot een nieuwe reformatie, antwoordt de theoloog sputterend “dat het in zijn geval héél anders is. ‘Ecclesia reformata, semper reformanda’, voor echte reformaties moet uiteraard altijd ruimte blijven!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *