Stemrecht niet veilig in handen van sommige christenen: “Omdat ik SGP gestemd heb, mag ik nog thuis wonen”

Een dag van Tweede Kamerverkiezingen wordt traditioneel aangeduid als feest van de democratie. Toch is ook onder christenen het stemrecht en vrijheid van meningsuiting niet altijd vanzelfsprekend en is gewetensdwang geen zeldzaamheid. Als reflectie op de achterliggende verkiezingen delen wij vier schrijnende verhalen.

Arno (21): “Dankzij mijn stem op de SGP woon ik nog thuis”

“Ik werd zo laaiend enthousiast van Mirjam Bikker”, verteld Arno Zevenbergen uit Hendrik-Ido-Ambacht terwijl hij ons redactielid met een verslagen gezicht te woord staat tegenover het pand van zijn werkgever. “Toen ik hierover voorzichtig een balletje opgooide tijdens de zondagse soep, schoot mijn vader direct uit zijn slof. Hij zei: ‘Je stemt SGP, of je gaat het huis uit. Ik accepteer het niet als je je laat inpakken door die moderne heidin met haar AZC-geknuffel en Woke-vriendjes.’ Natuurlijk ben ik het niet met hem eens, maar ja, wat moet ik anders? Ik wist van tevoren dat hij me zou vragen op wie ik gestemd heb. Ik wilde er niet om liegen…”

Jantine (25): “Ik weet nu eindelijk zeker dat ik FVD heb gestemd”

Jantine Hermenet uit Hoorn heeft tijdens de verkiezingen voor het eerst zelfstandig op Thierry Baudet gestemd. Omdat Jantine een visuele beperking heeft, was ze in het verleden afhankelijk van iemand anders die haar stembiljet invulde. “Mijn moeder heeft een grote hekel aan Thierry en FVD”, vertelt Jantine met tranen in haar ogen. “Toch wilde ik de vorige keer heel graag op hem stemmen en heb ik mijn moeder gevraagd dat voor mij te doen. Uiteindelijk gaf ze toe, maar na afloop hoorde ik van mijn zusje dat ze toch stiekem op Carola Schouten heeft gestemd, omdat die zo goudeerlijk is. Dat vergeef ik haar nooit meer! Nu is het eindelijk gelukt maar ben ik eigenlijk te laat…”

Albert (48): “Stemmen op SGP een afgesneden zaak”

Voor Albert van der Schans uit Kesteren was het sinds donderdag 16 november meer dan ooit duidelijk dat er geen zegen kan rusten op een stem op de SGP. “Wat mij betreft was een stem op de SGP al een onmogelijkheid geworden toen ik opmerkte dat er maar liefst drie bebaarde mannen in de top 5 van de kieslijst van de SGP stonden. Maar, toen Chris Stoffer tijdens het debat van het ND hervormd verkoos boven de GGiN, werd het voor mij helemaal een afgesneden zaak. Om mijn oudste zoon en dochter een misstap te beletten, heb ik hun stempassen afgepakt, mezelf gemachtigd en drie keer PVV gestemd.”

Edith (29): “Deze keer wilde ik niet zondigen in het stemhokje”

“Ik heb tot 2021 altijd op de CU gestemd”, verzucht Edith Verbruggen uit Montfoort met een rode blos op haar wangen. “Door een vragenbeantwoording van ds. J.D. Heikamp op Refoweb ben ik tot verandering gekomen. Ik wilde niet langer zondigen door op de ChristenUnie te stemmen.” Niet dat Edith erg enthousiast werd van de SGP. “Ik vind ze veel te rechts, en die lijsttrekker (Chris Stoffer, red.) moet eerst maar eens z’n achternaam eer aan doen en bij zichzelf beginnen. Maar ja, ik wilde niet langer de arglistige stem van mijn hart volgen.” Nu de uitslagen binnen zijn, is Edith ten einde raad. “Ik heb de ene misstap verruild voor de andere. Ik durf die lieve Mirjam nooit meer onder ogen te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *