Slechte ontwikkeling: Man (37) neemt beroep aan, maar heeft er geen verhaal bij

Opmerkelijk: Man (37) neemt beroep aan, maar heeft er geen verhaal bij.

Een beroep krijgen, het vervolgens aannemen, zonder daar wat bij te vertellen te hebben. Het overkwam ds. C.F. Gijkema (37), predikant in dienst van de Christelijk Hervormde Gemeenten Buiten Verband (CHGBV), uit Rotterdam. Kanaän Courant ging met hem in gesprek. 

Klopt het dat u in uw bedenktijd geen enkele transcendente ervaring heeft gehad? Hoe ging dat in zijn werk?

Voorafgaand aan de beroepingsprocedure had ik al een aantal keer in Rotterdam gepreekt. Dat was van beide zijden goed bevallen. De CHGBV in Rotterdam is een bloeiende stadskerk met veel studenten. Dit leidt soms ook tot veel zoekende en vragende gemeenteleden. Het leek mij mooi en uitdagend om op pastorale wijze met deze jonge broeders en zusters in gesprek te gaan. 

Nadat de beroepingscommissie mij als kandidaat voorgelegd had en de gemeente tot stemming overging, kwam het uiteindelijk tot een beroep. Na een periode van bidden, Bijbellezen, nadenken en praten kwamen mijn vrouw en ik tot de conclusie dat dit de weg was voor ons en beide betrokken gemeenten.

Er kwamen in die zin ook veel zaken bij elkaar. Mijn vrouw vond het bijvoorbeeld fijn om weer in de Randstad te gaan wonen. In de buurt van haar ouders en broers. Dat miste ze toch wel op Noord-Beveland.

Voor mijn oudste zoon (12) kwam de verhuizing in de zomervakantie op een goed moment. Hij moest bij zijn overgang naar het middelbaar onderwijs toch van school wisselen. Als het beroep een jaar later was gekomen, was dat alweer moeilijker geweest.

Begrijp ik goed dat u uw vrouw heeft betrokken bij het denkproces rondom het beroep?

Ja, dat klopt. Niet erg gebruikelijk in onze kringen, dat besef ik. Maar mijn vrouw speelt toch wel een grote rol in mijn leven. En haar leven zou, in het geval dat ik het beroep aan zou nemen, ingrijpend veranderen. Vandaar dat ik ook naar haar gedachten over het beroep uit Rotterdam heb gevraagd.

Verder heeft u dus geen bijzondere ontmoetingen met toekomstige gemeenteleden gehad? In een droom bijvoorbeeld?

De vele kaartjes uit de gemeente van Rotterdam hebben veel met mij gedaan. Mooi om te zien hoe mensen met je meebidden. Maar dat is niet wat u bedoelt, of wel?

U heeft ook geen stemmen gehoord? Of plotseling teksten gekregen?

Nee, helaas niet. Jammer. Dat had ik zelf ook best fijn gevonden. 

Kanaän Courant wenst ds. Gijkema zegen bij het werk in zijn nieuwe gemeente. Ondanks alles hoopt de redactie niet dat bovenstaande trend zich voortzet. De hoofdredactie licht toe: “Zonder spectaculaire verhalen over transcendente ervaringen, over Abrupte Stilzettingen onder begeleiding van een Hemels Gezang, is een reportage over het beroepingswerk doodsaai. Dat is in een clickbaitklimaat allesbehalve bevorderlijk voor ons Twitter-algoritme.”

Eén reactie

  1. Mooi die oude, beproefde spelling van het onder ons nog zo kennelijk geliefde woord: “toeligten” in de zinsnede: “De hoofdredactie ligt toe: …”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *