Sionskerk Urk vindt succesvolle remedie tegen vergrijzing gemeente

Zo goed als elke kerk in Nederland worstelt ermee: vergrijzing van de gemeente. Zo niet bij de Sionskerk in Urk. Deze Gereformeerde Gemeente ziet kans om de vergrijzing bij bosjes tegen te gaan door één simpele maatregel: het openen van de kerkdeuren.

Ook binnen de gemeente leeft er wel scepsis om de erediensten zonder beperkingen te hervatten, zeker in tijden van corona. Maar de voorlopige resultaten bewijzen het gelijk van de Sionskerk. De gemeente wordt gemiddeld steeds jonger en steeds minder leden vallen binnen de risicogroepen. “Dat hoeven we niet te staven met testen uit de teststraat”, licht ouderling en voorlichter H. Snoek toe. “Dat zien we gewoon terug aan wie we nog in de kerkbanken hebben zitten. Of niet hebben zitten, het is maar hoe je het bekijkt.”

De maatregel is een ongekend succes. Maar de Sionskerk wil zich niet te veel op de borst kloppen. “We hebben dit idee overgenomen uit Brazilië”, zegt Snoek. “Daar werkt zelfs de overheid er actief aan mee om de vergrijzing tegen te gaan. Ere wie ere toekomt.”

De Gereformeerde Gemeente op Urk hoopt duidelijk te maken dat zij niet rebels tegen de coronamaatregelen van de overheid ingaan. Het openen van de kerkdeuren is in het belang van de gemeente én het is in samenhang met het Woord. “Je moet het me even ten goede houden”, zegt Snoek, “maar ik dacht dat ergens in Deuteronomium stond dat je mensen best aan gevaar kan blootstellen. Hier op Urk doen we alles volgens de Bijbel. Paulus schrijft zelf dat we af en toe de tent moeten afbreken of zoiets. Nou, dat is hier niet aan dovemansoren gericht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *