SGP organiseert rondetafelgesprek: wel profiel, geen gedoe

Afgelopen maandag organiseerde de kamerfractie van de SGP een rondetafelgesprek over het vasthouden van een duidelijk profiel terwijl tegelijkertijd de negatieve aandacht geminimaliseerd wordt. Uitgenodigd waren onder andere communicatie-experts en activisten.

Volgens SGP-fractievoorzitter Van der Staaij komt het gesprek voort uit een doorleefde pragmatiek: “Als SGP zien we dat snelle maatschappelijke veranderingen moeilijk zijn voor ons als partij. Wij vinden vaak dat iets helemaal niet mag, terwijl veel mensen het juist wél willen. We verliezen kiezers als we dat klip-en-klaar zeggen, maar evengoed als we niets zeggen. Dat vinden we moeilijk, dat schuurt. Wij vragen ons steeds meer af: hoe houden we profiel zonder gedoe?”

De experts hebben uiteenlopende ideeën over de kwestie. Een belangrijk discussiepunt is of moeilijke standpunten überhaupt uit gevent moeten worden. PKN-scriba René de Reuver en EO-directeur Arjan Lock pleitten vurig voor het wegmoffelen van zulke standpunten, maar Civitas Christiana-activist Michiel Hemminga staat daar anders in: “Alles wat botst met de huidige tijdsgeest is per definitie christelijk, levensbelangrijk en goed. Daar moet je dus pal voor gaan staan. Wat zeg ik? Paller dan pal. Palst!”

Ook de manier waarop standpunten geventileerd kunnen worden was onderwerp van gesprek. Elbert Dijkgraaf, consultant bij Dijkgraaf Strategisch Advies, meent dat humor dé sleutel is:  “Houd je standpunten vast, maar gebruik humor bij de verdediging ervan. Je komt dan met veel weg! Mensen denken dan: goed, hij is misschien homofoob, maar je kan wel met hem lachen!” 

De meeste bijval was er echter voor de bijdrage van EO-journalist Tijs van den Brink. Van den Brink meent dat een schijn van nuance en evenwichtigheid altijd nagestreefd moet worden: “Wil je iets kritisch zeggen over genderideologie of LHBTI-kwesties, maar ben je bang voor de reacties? Organiseer dan gewoon iets pluriforms en meerstemmigs, terwijl je toch door het onderwerp te kiezen je stempel kan drukken. Een rondetafelgesprek bijvoorbeeld.”

3 reacties

  1. U bedoelt zoiets als van onze christenbroeder-op-de-rechterflank:
    “Aids bestaat in principe niet voor boreale hetero’s”?

    Of nog beter:
    “De SGP is er van overtuigd dat seksualiteit thuis hoort in de relatie tussen man en vrouw. Seksuele diversiteit kan niet onbegrensd zijn, zoals blijkt uit de breed aanvaarde afwijzing van pedofilie.”
    Hierop kun je net niet op afgerekend worden, maar dit laatste is natuurlijk een hondenfluitje waarvan onze eerder genoemde Thierry zelfs blij gaat kwispelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *