SGP-fractie op terreurlijst: overheid mag geen zwaard dragen in Tweede Kamer

De SGP-fractie is door de AIVD op de lijst van terroristische organisaties gezet. De directe aanleiding vormt de recente trend van de fractieleden om een zwaard te dragen in de Tweede Kamer, in overeenstemming met Romeinen 13:4. “Pure intimidatie,” vindt D66. “Vrijheid van godsdienst,” reageert Van der Staaij.

De fractievoorzitter van de SGP ziet geen kwaad in het tweehandige slagzwaard, Duits model, aan zijn heup. “Ik zie het als een visueel getuigenis, ongeacht wat de beveiliging ervan vindt. Het woord is machtiger dan het zwaard, maar ik heb ze bij de poortjes nog niet zo zien schrikken als ik met mijn Bijbel aankom.”

De AIVD vindt de situatie allerminst grappig. In haar besluit refereert ze aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool in januari. Gewapende mensen in hart van de democratie is niets anders dan terreur, oordeelt de veiligheidsdienst. Daar ziet ook Van der Staaij wel de logica van in, maar hij wacht nog even met het neerleggen van zijn wapens. “Als ik D66 erger met dit zwaard, dan draag ik het niet vergeefs.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *