SGP beraadt zich op deelname verkiezingen: niet elk programmapunt blijkt Bijbels onderbouwd

De SGP ziet mogelijk af van deelname aan de verkiezingen nu blijkt dat niet het hele verkiezingsprogramma een Bijbelse onderbouwing heeft. Een kleine 170 pagina’s – te weten: 168 – telt het programma, vol met degelijk gereformeerde standpunten over het gezin, onderwijs en die vermaledijde islam die tegengewerkt moet worden. En bij elk punt is een bijbeltekst gevonden om intern uit te leggen dat het geen dwaasheid van eigen hand is. Elk punt? Nee, zo blijkt na secure herlezing.

Er waren al enkele twijfelgevallen, zoals punt 104 dat zegt: “De onderwijsinstellingen zullen doelstellingen moeten gaan formuleren om het aandeel flexibele contracten fors te beperken.” Creatievelingen zien hierin een connectie met David die als parttimer bij Saul in de leer ging (1 Samuel 16) en dat pakte niet geweldig uit. En punt 243 dat stelt: “Dure medicijnen moeten landelijk worden ingekocht, zodat de kosten per medicijn dalen.” Dit punt had moeten sneuvelen, ware het niet dat Jezus Zijn discipelen op pad stuurde om ook landelijk genezingen uit te voeren toen Hij zei: “Geneest de kranken; […] Gij hebt het om niet ontvangen, geeft het om niet.” (Mattheüs 10:8)

Punt 493 is nu één van de struikelblokken “Ook stimuleert Nederland dat de EU voldoende geld ter beschikking stelt voor opvang in de regio’s van herkomst en in veilige derde landen.” Zelfs de SGP kan niet met goed fatsoen beweren dat bijvoorbeeld de verovering van Kanaän door Jozua geldt als “opvang in de regio”. Kwade tongen beweren zelfs dat de Bijbel hevig inzet op het omgekeerde: het voeden en kleden van onze naaste in nood. 

Maar de echte steen des aanstoots is wel punt 611: “Het moet mogelijk zijn voor providers om internetfiltering toe te passen wanneer burgers daar zelf voor kiezen.” Zelfs niet met de meest creatieve exegese valt dit punt te verantwoorden. Van der Staaij erkent de moeilijkheid. ‘Je zou toch willen dat Paulus een paragraafje had ingeruimd voor internetveiligheid, maar dat is niet het geval. Dit doet onze geloofwaardigheid geen goed. We hopen nog een vers te vinden dat deelname aan de verkiezingen kan redden. Het is alles of niets bij ons.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *