Rutte vindt terugkeer ‘Judas’ Hiddema “één Bijbelse metafoor te veel” rond Pasen

Hoewel niemand Rutte ooit betrapt op het uitleven van zijn geloof, heeft hij er wel zo zijn ideeën over. En het overmatig gebruik van Bijbelse metaforen rond Pasen zit hem niet lekker. Nu de feestdagen voorbij zijn, hoopt hij op rust in de tent op dat terrein, maar tot zijn schrik is dat het moment voor een nieuw drama van Bijbelse proporties: ‘Judas’ Hiddema keert terug aan de boezem van ‘messias’ Baudet. “Hiertoe en niet verder”, zegt Rutte.

De ironie ontgaat de VVD-leider niet. Hijzelf was hoofdpersoon in het overgrote deel van de Bijbelse referenties rond Pasen. Elke krant meldde zijn wederopstanding na het nachtelijke debat van Witte Donderdag. Ieder medium registreerde de beker die hij moest leegdrinken. Om nog maar te zwijgen van Sigrid Kaag die een paapse duit in het zakje deed en Ruttes informatiekanalen karakteriseerde als “de via-via dolorosa”. Ergens daartussen was nog ruimte voor een politieke verloochening of twee, om vervolgens alles netjes af te ronden met een verraderskus van Segers. De metaforen werden als paarlen voor de zwijnen geworpen en Rutte erkent in dezen de balk in eigen oog. “Maar nu is het tijd om het stof van de schoenen te schudden en door te gaan”, oordeelt hij.

De terugkeer van Hiddema voedt echter opnieuw de behoefte om rond te strooien met wat oppervlakkig cultuurchristendom. De judas uit het koningsdrama rond het FvD keert terug naar zijn verlosser. “Het laatste dat we willen is het overgrote messiascomplex van Baudet nog verder voeden”, zegt Rutte. “Stop de metaforen, stop Baudet, de koning der wappies.”

Er heerst nog enige verwarring rondom de oproep van Rutte. Het is niet zeker of Hiddema werkelijk ooit voor judas is uitgemaakt door de leider van de FvD. Rutte lacht schamper om die opmerking. “Hiddema heeft in zijn daden afstand genomen van Baudet. De kans dat hij niet voor judas is uitgemaakt is kleiner dan dat ik op Witte Donderdag de volledige waarheid heb verteld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *