Remonstranten vragen Hofman voor verbale geseling

In christelijk Nederland was Tim Hofman de afgelopen tijd meermaals de gebeten hond. De BN´er wekte bij sommige gelovigen weerzin met zijn houding tegenover erediensten in coronatijd en ook de BOOS-aflevering over ds. Anthonie Kort werd niet onverdeeld positief ontvangen. Om een statement te maken tegen dit soort ouderwetse christenen maakte de Remonstrantse Gemeente Groningen vandaag bekend Hofman te vragen voor de eerstvolgende Preek van de Leek. 

Mensje Mans, voorzitter van de kerkenraad, licht toe dat de keuze voor Hofman best als een signaal gezien mag worden: “Hofman heeft heel duidelijk aangegeven dat de aflevering geen aanval op het christendom is, maar op machtsmisbruik. Tussen twee haakjes: een aanval op het christendom hadden we ook best gevonden, het is tenslotte geen fijne religie. Om te laten zien dat wij begrip daar begrip voor hebben, vragen we Hofman om een speciale Donderpreek van de Leek te geven. Hij moet de kerk echt ongenadig hard aanpakken. Bij ons mag je boos zijn, en het liefste respectloos, vooral over het geloof.” 

Dat Hofman verklaard tegenstander is van de grondwettelijke vrijstellingen waarvan religieuze groeperingen gebruik maken tijdens de coronapandemie, maakt de uitnodiging van Hofman wel een langetermijnplan. Mans: “Het zou natuurlijk ongelofelijk onbeschoft zijn als we Hofman zouden vragen om nú te preken. Niet dat er normaal gesproken meer dan dertig mensen in de kerk, maar dan nog. We vragen Hofman dus om de Preek van de Leek te houden na de coronapandemie.”

Hoewel de kerkenraad unaniem was in het verzoek richting Hofman, zijn vanuit de gemeente wel enige kritische geluiden te horen. Met name Hofmans sterke ideologische overtuigingen stuitten sommige gemeenteleden tegen de borst. Of zoals een anoniem gemeentelid het verwoordde: “Zo streng als Tim Hofman zijn we het hier niet gewend.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *