Rechtsextremisten ontstemd over AIVD-jaarverslag. “Wij willen niet met christenen op een hoop worden gegooid”

Het jaarverslag van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD heeft kwaad bloed gezet bij veel rechtsextremisten in het land. Volgens het jaarverslag is rechtsextremisme een “mengelmoes van complottheorieën, opvattingen over blanke suprematie, en fascistische, nationaalsocialistische en conservatief-christelijke denkbeelden”. Maar met christenen willen de extremisten absoluut niet worden geassocieerd. Dit zou hun goede naam kunnen aantasten, zeggen ze.

De organisaties  Blood and Honour, Combat18 en Soldiers of Odin hebben een gezamenlijk persbericht uitgegeven, waarin zij hun onvrede uiten. “We vinden het prima om geassocieerd te worden met geweld en de grootste misdaad uit de geschiedenis”, stellen de extremisten, “maar christen-zijn is uit. Het is te soft. Die lui gaan geen aanslag plegen, wie gelooft dat nu? Ze geven rechtsextremisme een slechte naam.”

Blood and Honour en co. roepen daarom de AIVD op hen niet langer met christenen op een hoop te gooien. Ze verklaren: “Christenen geloven nog in oude verhalen en mythes en een god . Bovendien spelen zelfverloochening, barmhartigheid en naastenliefde een cruciale rol in het evangelie. Wij geloven in een voortzetting van het Derde Rijk en baseren ons op de symboliek van Noorse sagen om te vechten voor een paradijs van bloedzuivere heiligen. Dat is toch iets heel anders.”

De SGP-jongeren reageren verbaasd. Zij hadden eveneens problemen met het jaarverslag van de AIVD, maar die lijken opgelost nu blijkt dat zij toch meer gemeen hebben met rechtsextremisten dan zij dachten: er is wederzijdse afkeer.

De AIVD laat weten het jaarverslag ongewijzigd te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *