RD doet lezersonderzoek naar psalmberijming: “Wij van 1773, adviseren 1773”

Onlangs publiceerde het Reformatorisch Dagblad (RD) de resultaten van een ledenonderzoek naar de beleving van psalmberijmingen. Lezers van het RD geven de psalmberijming van 1773 gemiddeld maar liefst een 7,9. In een afzonderlijke enquête geven 7 van de 10 jongeren aan nog steeds het liefst psalmen van 250 jaar oud te zingen. Aanleiding voor de Kanaän Courant om met betrokkenen in gesprek te gaan.

De initiatiefnemers van het lezersonderzoek bij het RD stellen kordaat: “Het is overduidelijk dat de psalmberijming van 1773 gedateerd, maar desalniettemin waardevol is. Dat blijkt wel uit onze enquête naar het gevoelen rondom de psalmberijming, waaraan maar liefst 2400 RD-lezers en 1400 reformatorische jongeren meededen. 90% van deze onderzoeksdeelnemers blijkt zelfs al wekelijks uit deze oude berijming te zingen! Onze conclusie is dan ook: “Wij van 1773, adviseren 1773!”

Op de vraag of het niet beter was geweest ook kerkelijk afgehaakte jongeren, die zeer waarschijnlijk ook het RD niet meer lezen, naar hun mening te vragen, antwoorden de initiatiefnemers ontkennend: “Dat zou een kritisch geluid op kunnen leveren en dat valt niet goed bij onze achterban. Om die reden hebben we ook geen WO-studenten in het onderzoek opgenomen. De journalistieke stijl van het RD draait om stichtelijkheid en niet om wetenschap.”

Koos Ravenzuid, voorganger van Mozaiek0318, juicht de verspreiding van de onderzoeksresultaten ten zeerste toe. Ravenzuid: “Het is precies deze structurele ontkenning binnen de orthodox-protestantse wereld die ervoor zorgt dat wij, door evangelisatie in christelijke plaatsen, telkens weer nieuwe kerken weten te vullen met van oorsprong reformatorische jongeren die als een brieschend paard bij ons binnenkomen. Tenminste, als hun geloof dan niet al gesneefd is. Deze jongeren hebben vaak maar drie diensten nodig om bij ons hun kruin opnieuw met vruchtbaar vocht te laten besproeien. Of je het nou ‘opwekking’ of ‘bevinding’ noemt, ‘t geev’ ‘t zelfde lekk’re gevoêl.”

De redactie van Kanaän Courant waardeert het lezersonderzoek van het RD gemiddeld met een kleine 3.

Eén reactie

  1. Jezus zei: ‘Laat de kinderen bij Me komen en verhinder ze niet’
    De vorm moet dienstbaar zijn aan de inhoud, in dit geval van het geloof. De vorm mag mooi en welluidend zijn en lof verdienen, maar kan niet zelf tot inhoud worden. Bij een lelijke vorm (lelijke zinnen) kan dat ook niet. Ik begrijp dat RD-ers van hun Psalmberijming houden, maar is daar alles mee gezegd als het om geloofsoverdracht gaat ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *