PThU lanceert ‘Online Dominee Manager’

De Protestantse Theologische Universiteit presenteert vandaag een nieuwe app: ODM (Online Dominee Manager). “De app moet door middel van ‘gamification’ het predikantenvak aansprekender maken”, zegt rector magnificus Maarten Wisse, die al jaren te kampen heeft met teruglopende studentenaantallen. Overeenkomsten van de app met een bijna gelijkgenaamde app zijn puur toeval, aldus Wisse.

De ODM-app geeft de speler toegang tot het leven van een dominee. Het is aan de speler om keuzes te maken op alle gebieden van het predikambt. Wisse: “De speler moet bijvoorbeeld beslissen hoe hij de kerkenraadsvergadering voorzit: geef je veel ruimte aan de verschillende stemmen, of geef je altijd je geestverwanten als eerst het woord? Het belangrijkste is natuurlijk wat je op zondag doet: zet je de gemeente onder druk, of kies je voor een meer beschouwende predikatie?”

ODM kent in ieder geval al een enthousiast deelnemer, Wisse zelf. “Ik speel zelf ook ODM. Ik heb nu nu een conservatieve kerkenraad samengesteld, terwijl mijn dominee juist hoog scoort op progressiviteit.. Per zondag zie je het resultaat van jouw team met de hoogtepunten. Zo probeert de progressieve dominee elke keer liedboek op te geven, en krijgt hij op z’n dak van de kerkraad. Met de controversiepunten die dat oplevert, kan ik mijn pastorie weer upgraden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *