PThU bekeert zich tot christendom

De PThU (Protestantse Theologische Universiteit) heeft zich bekeerd tot het christendom. Dat is bekendgemaakt door rector Maarten Wisse en bestuursvoorzitter Kees Boele in het universiteitsblad. ‘Een meer uitgesproken christelijk en kerkelijk profiel’ is nodig, zo vinden de academici. Hoewel de PThU al langer flirtte met het christendom dat eeuwenlang Noordwest-Europa domineerde, is de onthulling toch een verrassing.

‘Het is niet iets wat gebruikelijk is de laatste decennia’, zo vindt Wisse. ‘Zoiets verwacht men niet. De laatste tijd zie je vooral een tendens van secularisering. Dat wij een beweging tegen de stroom in maken was dan ook niet altijd gemakkelijk. Maar op een gegeven moment moet je eerlijk in de spiegel kijken en zeggen: wij geloven hier, geloof ik, toch wel in het christendom; daar kunnen we niet omheen. Toen dat doordrong, viel definitief het kwartje en moet je je uitspreken zo vonden we.’

Boele is het daarmee eens. ‘Aanvankelijk heerste hier nog wel wat Godschaamte. We kenden de aantrekkingskracht van het christendom en op momenten waren we er best intiem mee. Maar het echt geloven? Daar schrokken we voor terug. Maar ik moet zeggen: het voelt als een bevrijding dat we nu en plein public kleur bekennen.’

Beiden heren willen graag het bekeringsverhaal boekstaven. ‘Er is best wel wat gebeurd. We zijn als PThU van niets en uit niets, gelovig geworden. Vroeger werd dat wel vaker gedaan: een bekeringsverhaal opschrijven. We waren al bezig om onszelf opnieuw uit te vinden. Daar komt het christendom nu bij. Dat verhaal kan mensen weleens tot zegen zijn’, zo vermoedt Wisse.

Gisteren is het heugelijke moment gevierd met docenten en studenten door middel van taart met daarop de tekst: ‘wij kunnen niet anders’. 

Dit is een ingezonden artikel. Ook inzenden? Mail naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *