Psalmenoproer in Lunteren

Afgelopen vrijdag is er in Lunteren oproer ontstaan bij de presentatie van het nieuwe psalmboek van Datheen. Provocerende kerkbezoekers zongen door de berijming van Datheen luidkeels de huidige berijming van 1773 heen. Na de dienst waren er verhitte discussies waarbij een gedeelte van de aanwezigen met elkaar op de vuist dreigde te gaan. 

Een grote groep kerkgangers was tegen de presentatie van het nieuwe psalmboek. Ze wilden niet meegaan in de door hen bestempelde nieuwlichterij. “Wij willen gewoon ouderwets ritmisch zingen in de berijming van 1773!”, liet een gefrustreerde kerkganger weten. “Vreselijk, die nieuwe berijming”, liet een ander weten. “De berijming die we nu hebben is veel eerbiediger!”

Andere kerkgangers noemden deze ontwikkeling ‘schokkend’ en ‘zorgwekkend’. “Hier is overduidelijk sprake van een hellend vlak. Je ziet het allemaal maar opschuiven, het moet steeds gekker. Straks willen ze met een voorzanger zingen of de zang zelfs helemaal afschaffen”, aldus Lunterse kerkbezoeker Piet den Hollander.

De Lunterse kerkenraad kwam samen met de GBS deze week naar buiten met een statement. Beide partijen zeiden vast te willen houden aan de door hen ingezette koers, ondanks de bedreigingen en verwensingen aan hun adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *