Promovendus raadt aan: “Alleen makkelijke filosofen bij het kindermoment”

Kindermomenten zijn voor veel gelovigen een bekend onderdeel van de dienst. Weinigen zullen er echter zo bekend mee zijn als Herwin Brandsen. De inwoner van Ens verdedigt aanstaande maandag zijn proefschrift over het kindermoment. 

Brandsen is naar eigen zeggen al lang gefascineerd door het kindermoment: “Ik heb het altijd heel bijzonder gevonden, eigenlijk al vanaf mijn jonge jaren.” Na zijn studies (theologie en filosofie) kon Brandsen deze interesse tot zijn niet geringe vreugde verder uitwerken in een proefschrift. 

De theoloog-filosoof meent na jarenlange studie voldoende kennis te hebben om het kindermoment te kunnen duiden. In zijn verkennende studie “Auch die Kinder: aanzetten tot een fenomenologische duiding van het kindermoment in de Nederlandse kerken” gebruikt Brandsen de filosofische werken van Heidegger, Husserl en Rousseau om tot een dieper begrip te komen van wat er zich nu eindelijk voltrekt in zo’n moment. 

Hoewel Brandsens proefschrift met name theoretisch is ingestoken, heeft hij wel een praktische tip voor predikanten die met het moment worstelen. Brandsen: “Ik zou elke voorganger willen aanraden om in het kindermoment niet ál te moeilijke filosofen te gebruiken. Je loopt dan het risico dat je de jongelui juist afschrikt, wat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn. Wat je ze vanuit Kant of Kierkegaard mee wilt geven, kan vaak net zo goed met Plato of Augustinus.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *