Primeur: World Servants introduceert virtuele bouwvakantie

De coronapandemie zorgt voor grote problemen voor reisorganisaties. Zo ook voor World Servants, organisator van werkvakanties in ontwikkelingslanden. Waar in de gehele reiswereld een voucherdrama is begonnen omdat consumenten hun geld terug willen, heeft de christelijke stichting een creatieve oplossing bedacht voor dit probleem. Jongeren kunnen alsnog op bouwvakantie, maar dan virtueel.

De directeur van World Servants vertelt: “Afgelopen jaar hebben we veel jongeren moeten teleurstellen die, ondanks de vele acties om geld op te halen, niet op reis konden gaan. Aangezien ook deze zomer de reizen niet door konden gaan, gingen we op zoek naar een passende oplossing.” En die vond de organisatie. “Deze zomer kunnen de jongeren alsnog op reis naar Ethiopië, Ghana en Myanmar. Allemaal online.”

Via een livestream kunnen ze meekijken naar de noeste arbeid van de lokale arbeiders, die ingehuurd worden om scholen te bouwen. Tegelijkertijd is er van alles ontwikkeld zodat jongeren de echte experience kunnen beleven. Zo zijn er tutorials kralenvlechtjes maken en komt er een challenge wie het langste met een emmer op z’n hoofd kan lopen. Ook is er een game ontwikkeld waarbij jongeren zelf stenen kunnen maken en muurtjes kunnen bouwen. “Op die manier worden toch de twee doelen van onze stichting bereikt. Er is een veranderde toekomst voor het dorp en de Nederlandse jongeren kunnen alsnog zien hoe slecht de arme mensen het daar hebben.”

De virtuele reizen hebben veel voordelen. Zo is er extra werkgelegenheid in de dorpen en wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd nu er niet meer gevlogen hoeft te worden. Toch kan de directeur nog niet bevestigen of de organisatie ook na Covid door zal gaan met de virtuele reizen. Waar dat aan ligt? “Het is toch minder instagrammable als je niet met zwarte kindjes op de foto kan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *