PKN-scriba: Ajax in de ArenA verantwoord alternatief voor kerkdienst. “Het voortbestaan van een club staat op het spel!”

Op zondag 10 december speelt Ajax om 14:30 thuis tegen Sparta Rotterdam. Volgens de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dr. René de Reuver, is het geoorloofd voor kerkgangers om de lokale eredienst te verzuimen om zo de voormalige topclub te kunnen ondersteunen in de Johan Cruijff ArenA. 

De PKN-scriba staat erom bekend zijn achterban wel vaker in verlegenheid te brengen door vanuit zijn functie zijn persoonlijke politieke en sportieve meningen als een absolute en breed-kerkelijke waarheid te verkondigen. Ook bovenstaande uitspraak zal wellicht weer wat wenkbrauwen doen fronsen. Het is immers binnen protestantse kringen niet gebruikelijk om zomaar kerkdiensten over te slaan. Zeker niet als het alternatief een stampvolle voetbaltempel is. De Reuver kan zich die aarzeling bij kerkgangers voorstellen en licht zijn uitspraak daarom toe in een nieuwsbrief van Groene Velden:

Misschien aarzel jij of je wel een ticket moet kopen voor een plaatsje in de ArenA. Op zondag ben je wellicht gewoon naar jouw lokale kerk te gaan en om dit hiervoor nu te laten schieten? Uitgerekend de zondag is toch de dag om aan het christelijk geloof te wijden? Zeker, maar kan dat niet op heel verschillende manieren, vanaf de kerkbank maar ook vanuit vak F? ‘Voetbal is immers even belangrijk als het gebed’, zei theoloog A.A. van Ruler al. Zo groot hoeft het verschil met een protestantse kerkdienst overigens ook niet te zijn. In een stadion wordt net zo goed monotoon en uit de maat gezongen.”

Voor de PKN-paus is het helder. De zondag wijden en je inzetten voor Ajax heeft alles met elkaar te maken. “Als je club achttiende staat in de Eredivisie, je te maken hebt met een ex-trainer die spelers door het slijk haalt, je verdediging bij elkaar is gekocht door een zichzelf verrijkende Duitser zonder spelinzicht en je een spits hebt die voor open doel vaker mist dan raak schiet, dan moet je als christenstrijder voorwaarts gaan om ook op den zondag de Ajax-spelers naar de overwinning te schreeuwen. Het is immers echt zonde als het doel gemist wordt. Kom daarom op zondag 10 december massaal naar de ArenA, want zelfs winst tegen Sparta is voor onze Amsterdammers geen zekerheidje meer. Een naderende degradatieramp vraagt ook in de kerk om grote urgentie. Het voortbestaan van een club staat op het spel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *