Partijbestuur SGP weigert nieuwe Kamervoorzitter te feliciteren wegens haar afkomst

Het hoofdbestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij is niet van plan om Vera Bergkamp te feliciteren met haar verkiezing tot Kamervoorzitter. Op woensdag 7 april jongstleden is Vera Bergkamp (D66) door de nieuwe Kamer gekozen als voorzitter van het parlement. Ze kreeg in de eerste ronde de absolute meerderheid van de stemmen en daarmee de voorkeur boven Arib (PvdA) en Bosma (PVV).

Partijvoorzitter D. van Meeuwen (zijn voornaam is bij de redactie bekend) zegt in een toelichting aan de Kanaän Courant dat de partij een consistente lijn voert. Vier jaar geleden heeft het hoofdbestuur het evenmin behaagt om Paula Schot te feliciteren met haar kandidatuur als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Nu kwam ons ter ore dat mevrouw Bergkamp ook uit Amsterdam komt.” In de traditie van de SGP ligt een Amsterdamse afkomst nog altijd erg gevoelig.

Politiek leider Kees van der Staaij ging bij Paula’s benoeming tot lijsttrekker van de Amsterdamse SGP, in 2016, nog in de fout door een ‘een persoonlijk berichtje’ te sturen dat opgevat kon worden als een felicitatie. Dit keer lijkt hij het gehouden te hebben bij een knikje richting de nieuwe Kamervoorzitter. Of hij tijdens dat knikje nog iets gezegd heeft is onbekend, vanwege het mondkapje dat hij droeg. Van der Staaij heeft in een reactie laten weten “geenszins felicitaties te hebben overgebracht, hoogstens een gelukwens”. Critici binnen de partij menen echter dat hun leider ook hiermee over de schreef is gegaan. Amsterdam zou het kunnen opvatten als aanmoediging om nog meer verdoolde schapen te interesseren in de politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *