Organistenbond presenteert nieuwe liedbundel 2023

Vrijdag 14 november geeft de Nederlandse organistenbond een nieuwe, inclusieve liedbundel uit. Deze bundel bevat maar liefst 6456 psalmen, gezangen en opwekkingsliederen.

Voorzitter Rens Bos uit Sliedrecht geeft aan dat er dringend behoefte is aan één allesomvattende bundel. De bundel zal alleen digitaal worden uitgegeven. Bos: “Dat gezeul met al die bundels, de gemiddelde organist komt zonder tas met boeken al amper de trap op, laat staan met 16 bundels in de tas.”

De eerste 1350 liederen zijn de geliefde psalmen in alle beschikbare vertalingen en uitvoeringen. Dus  ritmisch, isoritmisch en Psalmen voor nu. Alleen de psalmen van Datheen met bovenstemzetting zijn op het allerlaatste moment niet in de bundel opgenomen. Bos: “Wij kregen alleen toestemming dit op te nemen als het toontje vooraf in de notatie werd opgenomen en de eerste noot van elke regel 3 tellen lang genoteerd werd. Dat ging ons te ver.”

De bundel is dus digitaal, waardoor verschillende handige opties mogelijk zijn. Bos: “Je kan filters van alle kerkgenootschappen aanzetten. Zet je het filter ‘Gereformeerde Gemeenten’ aan dan vervallen er 6306 liederen,  meer eigentijds is de selectie ‘kaolo veel jeugddienst liedjes’. Voor de vrijzinnigen is een filter ontwikkeld waarbij alleen liedjes getoond worden waar God niet in voorkomt.”

Dit is een ingezonden artikel. Ook inzenden? Mail naar [email protected]

6 reacties

 1. Ik denk dat het toontje vooraf komt van organisten die niet exact weten wat ze doen omdat ze zelden een zetting van blad spelen en bovendien niet weten hoe het zelf zingen van de melodie na een goede ademhaling verloopt. Wie worden nu toch de gebruikers van die nieuwe bundel?

 2. Mocht het komen staan te gebeuren dat mij een blijkje van genâ gewaarwordt in de vorm van een update? Ik wil graag een filter voor ’tantoe veel taizé’. Ik zie uw reactie zoo de HEERE wil gaarne binnen zeven werkdagen (uitgezonderd de sabbatsdag) tegemoet.

 3. Voor de rechterflank van de gereformeerde bond in de PKN zijn dringend notaties nodig met variabele rusten tussen de regels (terwille van het omregistreren van het orgel naar aanleiding van de tekstinhoud) en ook met een nootduur van 3 tellen op de eerste noot van elke regel. Het filter ‘Gereformeerde Gemeente’ (150 psalmen en Enige gezangen) is eveneens van toepassing.
  De berijming moet natuurlijk wel 1773 zijn!
  O ja, bij diverse psalmen zou het fijn zijn als de tweede helft van het vers een halve toon hoger staat genoteerd.

  Zou het mogelijk zijn deze variant alsnog op te nemen in de bundel?

  Hoogachtend, Zw. Kijker

  • Het ware te wensen dat er ook nog een filter mocht komen staan ontwikkeld te worden voor de Hersteld Gereformeerd Evangelische Gemeente in uitgetreden, wederom opgenomen en dan er alsnog weer uitgeknikkerd verband in oprichting onderhoudende de artikelen 537, 6324 én 975325,6 lid a sub 6 paragraaf 3 uitgezonderd sub 6a1 en sub 36921,506 behoudens de laatste regel.

  • Beste broeder Zw. Kijker,
   juliie hebben toch de bundel van Worp?
   Die lijkt me zeer geschikt en bevat alle gewenste liederen!
   En meer als wat daarin staat heb je toch niet nodig?
   Met broederlijke groeten, Dw. Ligger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *