Organist Leo speelde ‘U zij de glorie’ met Pasen en moet nu van de kerkenraad voor straf naar een praise-avond

Afgelopen paaszondag maakte organist Leo een dappere keuze. Hij besloot om het lied ‘U zij de glorie’ stiekem in het voorspel van psalm 98 te verwerken. “Ik ben al dat psalmen spelen met Pasen meer dan zat. Als er één moment in het kerkelijk jaar geschikt is om verder dan het psalmboek te kijken, is het Pasen wel.” Deze actie schoot echter in het verkeerde keelgat van de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Goes. Volgens Leo hadden ze hem al langer in het vizier. “Ik krijg eigenlijk wel iedere keer dat ik muziek maak een waarschuwing van de kerkenraad. Die willen echt alleen psalmen op hele noten horen, maar dat vind ik geen muziek.”, aldus Leo.

De kerkenraad kwam met een opvallende straf voor deze weerspannige broeder. Hij moet namelijk een heuse praise-avond bijwonen. Desgevraagd was de kerkenraad bereid om nadere uitleg te geven. Wij spraken met Henk van Stralen ouderling in de gemeente: “Wij merkten dat alle waarschuwingen die we aan Leo gaven niet echt aankwamen. Laatst speelde hij iets van Bach en na een waarschuwing speelde hij de zondag erna gewoon weer Bach. Volgens hemzelf was dat niet Bach maar zijn zoon, maar daar geloven wij natuurlijk niets van. Daarom hebben we nu besloten om hem naar een praise-avond te sturen, dan kan hij zien waartoe zijn gedrag uiteindelijk zal leiden. We hopen dat al dat handengeklap en gezwaai hem zo zal afschrikken dat hij alleen nog maar psalmen wil horen.”

3 reacties

  1. Ha ha, waar rook is, is vuur! In het verleden toen ik nog in de GerGem kerkte, was een psalmbewerking van Jan Zwart al taboe! Ik moest gelijk even denken aan die vermakelijke discussie tussen de broeders Van Aalst en Baan over die kettersche Bach en onze reformator Luther…

  2. Leugens en nog eens leugens. Als vaste bespeler van het Flentrop Orgel van de Ger.Gem te Goes ken ik geen organist Leo. Zie verder mijn reactie op de post van Tom Oost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *