Opmerkelijk: oudvader nog steeds actueel

Teksten uit het verleden hebben de naam ouderwets te zijn, maar daar is niet altijd sprake van. De pennevruchten van oudvaders kunnen juist verrassend actueel zijn, zo ondervond Herbert (42) uit Woudenberg afgelopen donderdagavond. 

Herbert, lid van de plaatselijke HHK, vertelt enthousiast over zijn ontdekking: “Ik was met een opening voor de mannenvereniging bezig en daarvoor las ik een stukje uit de Redelijke Godsdienst van vadertje Brakel. Ik stuitte op de zin: “Wie zou er bang zijn voor een zwaard, een stok of een steen, wanneer die op de grond liggen en niemand ze oppakt?

Met deze zin, afkomstig uit het elfde hoofdstuk over de Voorzienigheid, wist Herbert wel raad. “Ik ben al heel lang voor zware wapens voor BOA’s. Je geeft ze minstens een uzi, vind ik. Mensen zeggen dan vaak dat het gevaarlijk is om ze zo’n ding te geven. Maar zolang je er niets mee doet, is het helemaal niet gevaarlijk! Daar kan ik met Brakel in de hand nu dus op wijzen”, aldus de erudiete Woudenberger. 

Sindsdien probeert Herbert ervoor te waken dat zijn licht onder de korenmaat zal belanden: “Ik heb het natuurlijk meteen gedeeld in de Whatsappgroep van de mannenvereniging! Ook Facebook en Twitter weten inmiddels dat oudvaders niet van de straat zijn en dat ik gelijk heb.” Op een stuk in het kerkblaadje wordt nog gebroed.

3 reacties

  1. Zo is ‘t maar net! Vroeger, toen alles nog beter was, werden onze vaderen nog getrouw lezen. Maar de jeugd van tegenwoordig leest niet meer. ‘t Gaat alleen maar bergafwaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *