Nieuwe studie: van Gogh sneed oor af na kerkdienst

Een doorbraak in kunsthistorisch onderzoek naar de schilder Vincent van Gogh. Een studie van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Van Gogh Museum, maakt aannemelijk dat de welbekende zelfverminking van Van Gogh niet voortkwam uit frustratie over de verbroken relatie met Paul Gauguin. Tot nu toe werd dat wel aangenomen. Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijker dat van Gogh tot deze daad kwam tijdens een kerkdienst. 

Prof. dr. A. Quast: “Tijdens deze dienst werd het het lied ‘Den kragt uwer liefde’ gespeeld. In de toenmalige bundel ‘Opweckinge’ staat dan ‘Houd Ghij Mij vast /  Moog’ Uwen liefde stroomen / Houd Ghij mij vast / Soo nabij Uw harte’ (Opw. CDLXXXVIII)

Het is bekend dat Van Gogh hier een hekel aan had. Toen het begeleidend strijkkwartet voor de 37e keer het refrein wilde herhalen, greep van Gogh naar zijn mes en sneed zijn oor af. Waarschijnlijk hebben omstanders voorkomen dat hij ook zijn andere oor afsneed. 

Volgens Quast is het het zoveelste bewijs dat de grote schilder een tragisch leven had: “Armoede, eenzaamheid, verwerping, mentale instabiliteit en dan ook nog dit lied aanhoren. Toch voegt het een dimensie toe aan zijn schilderijen”. Daar komt bij dat zijn wanhoopsdaad nu beter verklaard kan worden. “Wie snijdt er nu een oor af na een ruzie met een vriend? Dat is niet logisch. Ik weet echter zeker dat iedereen die dit lied enige malen herhaald heeft horen worden, met deze gedachte gespeeld heeft. Die verklaring is veel aannemelijker.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *