Nieuwe psalmberijming op komst: “Psalmen voor u”

Er komt weer een nieuwe psalmberijming aan! Onder de naam “Psalmen voor u” presenteert een interkerkelijke werkgroep van dichters, componisten en theologen vandaag  een plan om de psalmen weer helemaal in het hart van de samenleving te zetten.

Volgens Sterre Numaals, voorzitter van de werkgroep, is er bij de psalmen een groot onbenut potentieel: “Psalmen worden nu eigenlijk alleen nog gebruikt in erediensten en eerlijk gezegd dan nog vooral die van het duffe soort. Wij denken dat dat psalmen veel meer te bieden hebben. Ze hebben zoveel te zeggen voor de eenentwintigste-eeuwse mens! Met ´Psalmen voor u´ willen we die kansen gaan benutten. We gaan laten zien hoe de psalmen je kunnen geruststellen dat je goed bent zoals je bent of juist motiveren om het maximale uit jezelf te halen.”

In tegenstelling tot eerdere projecten zijn niet de psalmen zelf leidend, maar de mogelijkheden die ze bieden om op de belevingswereld van de moderne mens aan te sluiten. Omdat niet alle psalmen daar evenveel mogelijkheid voor bieden, worden niet alle verzen vertaald en zullen sommige psalmen helemaal buiten beschouwing gelaten worden. Numaals: “We selecteren echt op de hedendaagse toepasbaarheid en soms sneuvelt er dan wat. Neem nou psalm 8. Met het vijfde vers (“Wat is dan de sterveling dat U aan hem denkt, de mensenzoon, dat U naar hem omziet?”, red.) kunnen we natuurlijk niets. Maar het zevende (“Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en hem met eer en glorie gekroond”, red.) dat is prachtig! Echt iets voor nu!”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *