Nederlandse bisschoppen positief: “Problemen worden steeds kleiner”

Van maandag 7 tot zondag 16 november zijn de Nederlandse bisschoppen op ad limina-bezoek in Rome. Waar het bijbehorende rapport een negatieve toonzetting kende, blijken de bisschoppen zelf een stuk positiever.

Het ad limina-bezoek vindt in principe eens per vijf jaar plaats en heeft eigenschappen van zowel een bedevaart als een werkbezoek. In devotioneel opzicht zijn de tochten naar de  graven van Paulus en Petrus belangrijk, terwijl bijvoorbeeld het gesprek met de paus een praktische insteek heeft. Bij dat laatste gesprek willen de Nederlandse bisschoppen dus een positieve toon aanslaan.

Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, legt uit: “We hebben er nog eens over nagedacht en in dat rapport waren we gewoon te somber. Er is zoveel goeds! Het aantal opstandige, lastige en hardleerse gelovigen neemt bijvoorbeeld af. Ook het aantal kerkverlaters daalt flink. En als kers op de taart neemt ook nog eens de totale hoeveelheid zonden af! Dat is toch mooi?”

Op de vraag of dat allemaal niet vooral komt doordat de Rooms Katholieke Kerk flink krimpt, moest Mgr. De Jong het antwoord helaas schuldig blijven: “Ik ben geen statisticus, dus dat vind ik moeilijk om te zeggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *