Museum De Lakenhal verwijdert beeld Papua-man na overlast door zendingswerkers

Het Leidse museum de Lakenhal beschikte lange tijd over een levensecht beeld van een Asmat-man. Het museum heeft dit beeld van een van deze oorspronkelijke bewoners van Papua deze week verwijderd uit haar collectie. Naar verluidt is dit gebeurd na overlast door zendingswerkers. 

Het museum zelf is niet bereikbaar voor commentaar. Museumvrijwilliger Wilma, die niet met haar volle naam in de krant wil, is desgevraagd wél bereid om er wat meer over te vertellen. Zij herkent zich inderdaad in het beeld dat er sprake was van overlast door zendingswerkers. “Iedere week kwam er wel zo’n groepje mensen met een Bijbel naar dat beeld toe”, aldus Wilma.  “Soms waren er mensen bij die in de taal van de Asmat tegen hem begonnen te spreken. Andere weken waren er weer mensen die in gebroken Engels tegen dit beeld begonnen te praten.”

 Het toppunt van deze overlast werd afgelopen week bereikt. Volgens Wilma was er toen een groep mensen die probeerden het beeld van de man met water te bewerken. “Ze riepen iets over dat hij gedoopt diende te wezen ofzo. Ik denk dat dat echt de druppel is geweest.”

Buurtbewoner Gerarda Bos herkent deze versie van gebeurtenissen. “Vaak stonden die mensen hier buiten hun tactiek te bespreken. Ze hadden het er dan over wie er in zou grijpen als die man hen aanviel. En wat ze moesten doen als hij hun woord niet aan wilde nemen”, aldus mevrouw Bos. Volgens haar stonden vaak ook hele gezinnen, met kinderen en al, bij de Papua-man.  “Toen ik ze een keer vroeg wie ze waren en wat ze nu precies aan het doen waren, vertelde ze dat ze zendingswerkers waren en dat ze een wel heel blinde heiden hadden gevonden”, weet mevrouw Bos ook nog te vertellen. 

Bos vertelt ook, dat er de laatste tijd in de omgeving van het museum veel overlast was door laag overvliegende MAF-vliegtuigen. Ze is dan ook blij dat het museum het beeld heeft verwijderd.

Zendingsorganisaties werkzaam in Papua willen niet inhoudelijk op deze kwestie ingaan. Ze zijn naar eigen zeggen te druk met het bekeren van heidenen aldaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *