Mogen christenen snelwegen blokkeren voor het klimaat? We vroegen het Luther en Calvijn.

Een Twitterbericht waarin PerspectieF – de jongerenafdeling van de ChristenUnie (CU) – aankondigt mee te doen aan een supportdemo voor de A12-blokkade van milieuorganisatie Extinction Rebellion, heeft voor ophef gezorgd binnen christelijk Nederland. De illegale demonstratiemethoden (waaronder uiteraard ook snelwegblokkades vallen) waarmee Extinction Rebellion regelmatig in het nieuws komt, werpen immers de vraag op of het Bijbels verantwoord is om in dergelijke acties te participeren. Mogen christenen wel snelwegen blokkeren voor het klimaat? De Kanaän Courant vroeg het Maarten Luther en Johannes Calvijn.

“Aan gezag valt niet te tornen”, zegt Luther beslist, als hij na het bezoek van onze redacteur over zijn eerste verbazing heen is. Er was al een tijdje niets aan hem gevraagd. Enfin, een snelwegblokkade is dus voor de prominente reformator absoluut geen optie. Ongevraagd voegt hij toch toe: “Maar waar hebben we het eigenlijk over? Jullie willen op de weg gaan liggen? In mijn tijd mieterden we nog gewoon een heleboel beelden om en sneden we waardevolle schilderijen aan stukken. Daar hoorde je niemand over. Komen jullie aan met je blikje tomatensoep.”

Calvijn laat meer ruimte voor een demonstratie en burgerlijke ongehoorzaamheid, mits de overheid hiertoe aanleiding geeft door niet in de heilige en rechte (snel)wegen te gaan. Of daar in het geval van Nederlands klimaatbeleid sprake van is, is een punt van twist. “Maar”, zegt de populaire prediker, “aangezien alle wegen naar Rome leiden, is blokkeren een christenplicht! Als je niet protesteert, wat ben je dan voor protestant?”

Bert Bolhoed, één van de initiatiefnemers van de deelname van PerspectieF aan de supportdemo van Extinction Rebellion, kan zich vinden in deze laatste uitspraak van Calvijn. Hij legt aan de Kanaän Courant uit dat hij op het idee voor de actie kwam naar aanleiding van een gesprek met SGPJ-collega Tim de Looijer. Beide jonge politici lijden aan een pathologische neiging om grootschalige ophef te veroorzaken. Bolhoed: “Ondanks het feit dat De Looijer en ik wat politieke standpunten betreft vaak sterk van mening verschillen, zijn wij het erover eens dat je alleen door middel van sociale media-rellen succesvol puberpolitiek kunt bedrijven.” Bolhoed roept leden van PerspectieF en de CU daarom enthousiast op om mee te doen aan de supportdemo, want als je zaterdag niet mee wil doen, ben je geen echte christen en is je CU-lidmaatschap niets waard. Uitzonderingen op deze laatste stellingname worden alleen gemaakt als jij helaas werkelijk verhinderd bent en je daar in de openbaarheid (lees: op Twitter) van baalt. Je kunt immers niet elk weekend de kant van de gemarginaliseerden kiezen en voor klimaatrechtvaardigheid opkomen. Dat kan de beste christen overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *