Meisjes op Van Lodenstein College gaan creatief om met hernieuwd kledingbeleid: “Er staat niets over decolleté”

Onlangs kondigde het Van Lodenstein College (VLC) aan dat een herziening van het kledingbeleid op de school aanstaande is. Vanaf heden mogen jongens in de periode van de meivakantie tot de herfstvakantie een korte broek dragen. Deze korte broek moet in lengte tot de knie komen. Dit laatste geldt ook voor de rokken van meisjes. Het gedoogbeleid omtrent minirokken is nu echt ten einde op de reformatorische scholengemeenschap met onderwijslocaties in Amersfoort, Barneveld, Hoevelaken, Kesteren en Ede. Schoolgaande meisjes laten zich echter niet door deze hernieuwde kledingregels uit het veld slaan. De Kanaän Courant sprak met enkelen van hen.

Jorien Huls (15) heeft de nieuwe regels eens goed bekeken en is al op een maas in de wet gestuit: “Een rok tot de knie zal dan wel moeten, maar er staat niets over decolleté. Het kan best wat langer, maar dan wordt het ook wat lager. In dat geval is er best met de nieuwe kledingregels te leven.” Elisa Nuijten (14) beaamt het bovenstaande, maar vindt de nieuwe kledingregels vooral lastig te begrijpen: “Laat ik elke dag met mijn kledingkeuze expliciet het onderscheid tussen man en vrouw zien, is het weer niet goed!”, aldus de wanhopige tiener. Haar vriendin Hanna Bos (16) wil juist graag uitspreken dat ze het fijn vindt dat jongens nu een korte broek aan mogen in de zomermaanden: “Het bestuur heeft eindelijk ingezien dat weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de kledingkeuze van leerlingen. Misschien mogen wij dan straks van de herfstvakantie tot de meivakantie juist een lange broek aan!”

Ouders en docenten zitten door de nieuwe kledingregels voorlopig met de handen in het haar. Een betrokken moeder (haar naam is bekend bij de redactie) vertelt: “Deze regels zijn opgesteld door een groep mannen die overduidelijk nog nooit met een hormonaal tienermeisje door The Sting en ONLY zijn gelopen.” Bestuurslid Jan-Jaap de Groot wil deze stelling beslist tegenspreken. De Groot: “Ik heb in ‘93 nog met een tienermeisje gepraat!” De Groot benadrukt dat de schoolleiding vooral duidelijk wil maken dat kleding bestaat om te verhullen, niet om te onthullen. Daarnaast moet kleding onderscheid maken tussen man en vrouw. Op de vraag van de redactie van de Kanaän Courant of deze twee zaken elkaar niet enigszins tegenspreken, moet De Groot het antwoord schuldig blijven.

Concluderend kan gesteld worden dat met de strakke invoering van een nieuw kledingbeleid het onderscheid tussen man en vrouw op het VLC eens te meer duidelijk is: mannen hebben geen kledingregels nodig en vrouwen heel veel.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *