Kosters protesteren: Kanselruil PKN en HHK blijkt logistieke nachtmerrie

Op het voornemen van de PKN en HHK om een kanselruil aan te gaan word grotendeels positief gereageerd. Een ongehoorde stem in deze zaak is echter die van de kosters. Onterecht en gevaarlijk, vindt E.J. de Drager, koster van de Hersteld Hervormde Gemeente Apeldoorn: “We juichen interkerkelijke acties toe, maar laten we beginnen met de dominees, niet het interieur.”

De Drager is samen met plaatselijke vrouwenvereniging Dorcas slogans aan het verzinnen voor protestbanieren die in het consistorie opgehangen kunnen worden. In de brainstormsessie wordt besloten over leuzen zoals ‘Kanselruil: mogen de kosten de koster de kop kosten?’ en ‘Laat de kansel staan of laat het volk gaan.’

Op de vraag of kanselruil wellicht een beeldspraak is, had De Drager een duidelijk antwoord: “Ik hou niet van beeldspraak, dat klinkt Rooms. Daarom neem ik alles zo letterlijk mogelijk.”

Eén reactie

  1. Dit is inderdaad een traanwaardig probleem. Mogelijk kan onderstaande oplossing soelaas bieden:
    Zet de kansel op soepel draaiende wielen, laat de kerkrentmeesters de breedte en hoogte van de deuren aanpassen zodat het transport weinig belemmeringen heeft. Neem ook evt. drempels weg zodat er geen sprake hoeft te zijn van drempelvrees. Op deze manier kan ook aan taalvernieuwing worden gedacht: i.p.v. gereformeerd op wieltjes wordt het nu HHK/PKN op wieltjes. Tevens wordt voldaan aan de ARBO-wetgeving zodat ook de wetticisten aan hun trekken komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *