Klimaatremonstranten op Dordts tuinpad: “Wij blijven hier zolang het nodig is”

Klimaatremonstranten op Dordts tuinpad: "Wij blijven hier zolang het nodig is"

Medewerkers van het RIVM hebben vorige week bij het doen van metingen in Dordrecht een verwilderde groep remonstranten aangetroffen. De groep bivakkeerde op een overwoekerd tuinpad naast het GOMA Rusthuis voor overspannen predikanten. Een woordvoerder van het RIVM meldt dat de betrokken medewerkers enorm zijn geschrokken en slachtoffer hulp hebben gekregen.

De groep van zeventien remonstranten, die tot nu toe nog onbekend was, verblijft naar eigen zeggen sinds 1619 op het Dordtse tuinpad. “Remonstranten gaan niet snel de barricade op, maar toen onze voorvaders zomaar werden weggestuurd bij de Dordtse synode, wilden ze toch een statement maken,” zegt Armina Frivola, een van de demonstrerende remonstranten. “We weten dat theologische debatten lang duren, maar begin vorige eeuw werden we wel een beetje onrustig, omdat we toen nog steeds niets hadden gehoord. Daarom waren we heel opgelucht, toen we woensdag werden verrast door een groepje mannen.”

Toen de groep ontdekte dat de mannen geen synodeleden waren maar zich identificeerden als onderzoekers van het RIVM, waren ze zeer teleurgesteld. Gelukkig zat er nog wel een positieve kant aan de ontmoeting.

“De onderzoekers vertelden ons over Extinction Rebellionn (XR). Dat is immers ook een organisatie die al lang protesteert en veel christelijke aanhang heeft.”

Toen Armina hoorde dat de demonstranten van XR protesteren tegen klimaatopwarming, heeft zij de anderen van haar groep voorgesteld om zichzelf “klimaatremonstranten” te noemen. “Uit de overleveringen van onze voorvaders hebben we begrepen dat het klimaat bij de synode al niet prettig en zeer verhit was. Ik wil er niet aan denken hoe het er nu aan toegaat. We moeten dat kerkelijke klimaat weer zien af te koelen. Juist theologen moeten hun hoofd koel houden.”

Leden van XR hebben de groep ook duidelijk gemaakt dat de Dordse synode al ruim 400 jaar voorbij is. “Natuurlijk waren we even teleurgesteld, zegt Armina, “

Maar wij blijven hier alsnog zitten, totdat de PKN de Dordtse leerregels met de artikelen tegen de remonstranten uit haar kerkorde schrapt.”

De overlast van de groep lijkt voorlopig beperkt te blijven. De buurtcoach heeft de politie verzocht het aanwezige watercanon de komende maanden op stand “lekkende kraan” te zetten. Intussen zoekt de gemeente Dordrecht naar een bemiddelaar die de klimaatremonstranten en de PKN dichter bij elkaar kan brengen en tevens niet bang is voor een paar druppels op zijn pak.

Dit is een ingezonden artikel. Veel dank aan de auteur! Ook inzenden? Mail naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *