Kerkelijke ophef over emoji: high five of biddende handen?🙏

Ophef over de betekenis van een emoji houdt kerkelijk Nederland bezig. Onduidelijkheid ontstond toen NGK-dominee Ophef de emoji met de handen tegen elkaar liet afdrukken op de kerkbrief bij het kopje ‘voorbede’. 

Juliette van der Linden (58): “Je gaat mensen geen high five uitdelen bij de voorbede. Dit was extra pijnlijk omdat voorbede gedaan is voor Steven die met zijn hand in de blender terecht is gekomen. Ongepast!” 

Ds. Deining, collega van Ds. Ophef, heeft daar echter andere ideeën over: “Met emoji’s probeer ik aansluiting te vinden bij de jeugd… de jeugd die nog komt.” Ds. Deining laat op zijn telefoon de groepsapp met de jeugd zien die feedback geeft op de laatste zondag. We lezen daar berichten zoals: “Afgelopen dienst was lit af, fr fr🔥🔥” en “Liefde overwint, de Ds is gebaseerd 🙏✨”

Sinds de ophef binnen de NGK heeft het onderwerp binnen andere kerkverbanden ook aandacht gekregen. Zo stelt een anonieme dominee uit Urk: “Ik ben vreselijk hip. Toen YOLO net een begrip was, heb ik daar ook herhaaldelijk over gepreekt. Nu zal ik de pubers weer aanspreken in de taal die ze begrijpen. We leven immers in genadetijd ⏳⏳en daarom fingers crossed toch?🤞” 

Kardinaal Beuijck suggereert: “Misschien is het niet aan de mensen om te bepalen of het een high five of biddende handen zijn. Misschien moeten we het mysterie omarmen.”

De hersteld hervormde kerk zal tijdens de volgende synode discussiëren of emoji’s ook onder “Sola Scriptura” vallen.

Tom de Wal van Frontrunners ziet de emoji als wrijvende handjes: “Deze dienst was #blessed.💸 Super veel welvaart voor mij en Rotterdam weer.🙏🙏”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *