Katholieke Kerk start samenwerking met Albert Heijn

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gaat samenwerken met Albert Heijn, zo meld rkkerk.nl. Filialen van de Albert Heijn gaan afdelingen inrichten met Roomse boodschappen. Afgelopen maanden was er al een pilot in het Brabantse Raamsdonksveer, maar het concept wordt nu landelijk uitgerold. In een exclusief interview met de Kanaän Courant vertelt kardinaal Eijk hoe hij persoonlijk dit project heeft gestart.

Hoe bent u op het idee gekomen om deze samenwerking aan te gaan?

Het begon eigenlijk allemaal toen ik een keer in de Intratuin liep, zoekend naar een passend tuinversielsel voor de verjaardag van mijn vriend Gerard (de Korte, red.), en ik plots op een boeddhabeeld stuitte. Toen ging er bij mij een lampje branden: wat die boeddhisten kunnen, kunnen wij beter. Dus heb ik contact opgenomen met wat mensen binnen de Albert Heijn en die zagen het wel zitten.

Hoe werd er gereageerd op de pilot?

Heel goed. Ik heb verschillende enthousiaste reacties gehad. Zo sprak ik Maria, moeder van acht kinderen, die super blij was met de gezinsverpakkingen aflaten. Of de pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, die dolgelukkig was omdat hij een Mariabeeld met 35% korting op de kop had getikt. Kortom, er was enorm veel draagvlak voor mijn idee.

Waren er ook negatieve reacties?

Weinig. Ja, een of andere atheïst dacht dat het beeld van Sint Nicolaas wat hij had gekocht van chocola gemaakt was. Zijn voortanden braken af toen hij probeerde erin te bijten. Ik heb nog nooit zo’n snelle straf op de zonden gezien. Maar ja, wie denkt dan ook dat een heiligenbeeld van chocola gemaakt is.

Wat gaat er allemaal verkocht worden?

Er zal een ruim assortiment heiligenbeelden zijn, maar natuurlijk ook rozenkransen en flesjes wijwater. Maar dat is nog niet alles: verschillende theologische boeken zullen aangeboden worden, zoals het literaire meesterwerk ‘De band van de liefde’. Of het ‘Handboek katholieke medische ethiek’. Trouwens, ik las vanochtend in de bonusfolder dat de flesjes wijwater in de aanbieding zijn. Hamsteren dus!

En kunnen we straks ook zegeltjes sparen?

Jazeker! Bij elke tien euro die uitgegeven wordt aan een rooms artikel krijgt u een zegeltje, en bij een volle spaarkaart krijgt u 10% korting op een geheel verzorgde bedevaart naar Santiago de Compostella.

Hebt u er bewust voor gekozen om dit nieuws in de week van hervormingsdag naar buiten te brengen?

Eerst stond ik daar helemaal niet bij stil, maar na het lezen van de nieuwste 95 stellingen drong het tot me door dat dit de ideale kans was om eens de protestanten aan te spreken. Iedereen die een van deze stellingen heeft overtreden kan straks gewoon even een pakje aflaten halen bij de lokale Albert Heijn. Wij doen daar helemaal niet moeilijk over.

Even iets heel anders, waarom werd de presentatie van uw nieuwste boek geannuleerd?

Nou, het dus zit zo- Is het al zo laat? Sorry, ik moet snel gaan, ik heb het eten nog op het vuur staan. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *