Katholieke activisten gooien makreel tegen schilderij Rembrandt

Na Van Gogh, Monet en King Charles was het vandaag een schilderij van Rembrandt dat beklad werd. Het werk in kwestie is Jeremia, treurend over de verwoesting van Jeruzalem en hangt in het Rijksmuseum. In tegenstellingen tot vorige bekladdingen, waren de daders deze keer geen klimaatactivisten, maar radicale katholieken van de actiegroep Kom Nou terug. De activistische katholieken gooiden gerookte makreel tegen het peperdure kunstwerk en lijmden zich daarna aan de grond vast.

De actie vond vanochtend plaats. Op camerabeelden die door Kom Nou Terug worden verspreid is te zien hoe twee ietwat stijf geklede jongemannen handschoenen aantrekken, ettelijke kilo’s gerookte makreel uit hun tas halen, die tegen het schilderij smijten en zich vervolgens aan de grond vastlijmen. Na enige tijd lukt het de bewaking hen af te voeren. Volgens Kom Nou Terug is de actie bedoeld om afvallige christenen, zoals protestanten en anglicanen, terug te brengen naar de katholieke moederkerk.

Op sociale media wordt furieus gereageerd op de actie, ook vragen velen zich af wat de actiegroep nu precies wil bereiken met dit vandalisme. Kom Nou Terug bestrijdt dat de actie willekeurig is:  “Wij willen met deze actie laten zien dat veel mensen zich meer druk maken dan een of ander kunstwerk, dan om de afvalligheid van de Heilige Moederkerk. Dat we voor het schilderij van de treurende Jeremia hebben gekozen, valt daarmee samen. Dat is dus allesbehalve willekeurig.” De groep geeft wel toe dat de makreel wat uit de lucht kwam vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *