Kardinaal Nederland teleurgesteld: De Nederlandse Refo niet het nieuwe Rooms

Kardinaal Beujk heeft recent zijn teleurstelling geuit over de afwijzing van zijn aanbod om de Nederlandse refo het nieuwe Rooms te laten worden. Tijdens het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan de paus eind 2022 – het zogeheten Ad Limina bezoek – was de paus erg onder de indruk van Beujks verslaggeving over de refozuil: “Ze hebben alles: heiligen, Bijbellezing en het af en toe plaatsen van kerk boven Bijbel.”

Ds. Rechteleer geeft echter aan dat de paus enorm in de war is. “We hebben helemáál geen heiligen in de reformatorische kerk! Behalve natuurlijk John Bunyan, Matthew Henry, Arnemaria Huijgen, Augustinus, Kersten, Brakel, Spurgeon, Teellinck, Kohlbrugge, Voetius, Luther,Calvijn, Van Lodenstein, Van der Groe, Hellenbroek, Smytegelt, de Erskines, Boston, Rutherford, Philpot, Spurgeon, Wulfert Floor, Winslow, Kees van der Staaij, Abraham Kuyper, Johannes de Heer, ds. G.P.P. Burggraaf, en ik vergeet er vast nog wel een paar.”

De kardinaal was vooral te spreken over het recente besluit van de GGiN om de Statenvertaling opnieuw te hertalen. “Zo zie je toch maar weer, dat de leer van de kerk boven de Bijbel staat”, aldus kardinaal Beujk. Volgens ds. Rechteleer is ook dit een grote vergissing: “Het besluit om de Statenvertaling te hertalen is uit pure noodzaak geboren. Binnen de kerk van de GGiN is bepaald dat er maar één bijbelvertaling beschikbaar is. Het is niet alsof we ook nog konden kiezen uit de HSV, de Bijbel in Gewone Taal, de NBG-51, de NBV21, de Naardense Bijbel, de Groot Nieuws Bijbel, de Willibrordvertaling of de Basisbijbel.”

Kardinaal Beujk heeft zijn teleurstelling geuit, maar heeft zijn idee nog niet opgegeven. “Er zijn zo veel verschillende refo-kerkverbanden, ik ga het volgend jaar gewoon nog een keer proberen bij een ander verband.” De redactie van de Kanaän Courant wenst kardinaal Beujk veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *