Jongerenwerkers zoeken naar nieuwe wegen om jeugd te bereiken: “Cringe, daar moeten we echt iets mee”

Algemeen wordt aangenomen dat de jeugd de toekomst heeft. Jeugdouderlingen, studentenpastoors en jeugdwerkers ervaren soms echter  een flinke afstand tot de belevingswereld van hun doelgroep. Tijdens het symposium “Jong in de kerk” deelden jongerenwerkers van diverse kerkelijke richtingen hun kennis en ervaringen.

Deelnemer Jorien Klaverblad, als jongerenwerker verbonden aan de Hervormde Gemeente Alblasserdam, is blij met de resultaten van het symposium: “Dat je van andere mensen hoort waar zij tegenaan lopen, is heel prettig. Het roept herkenning op en geeft ook inspiratie. Ik was bijvoorbeeld bij een workshop van iemand die een QR-code challenge had ingezet die dan weer doorpakte op een Kahoot-quiz. Dat leek me ook wel wat voor onze gemeente.”

Bert van ‘t Einde, jeugdouderling in IJsselmuiden, is ook positief. Van ’t Einde: “Ik hield zelf een voordracht over ‘cringe’. Dat is een term die ik de laatste tijd veel hoor als ik met jongeren spreek. Vaak zeggen ze aan het begin van het gesprek dan bijvoorbeeld ‘dit is zo cringe!’ tegen elkaar. Wat het precies betekent weet ik nog steeds niet, maar ik denk wel dat het een goede manier is om jongeren te bereiken. Cringe, daar moeten we echt iets mee als kerk.”

Jorien Klaverblad was niet bij Van ’t Eindes presentatie, maar wordt direct enthousiast wanneer we haar erover vertellen: “Ik ken die term ook niet zo, maar ik krijg er meteen allemaal creatieve ideeën bij. Misschien is een Cringe Worship wel wat, of anders een Cringe Challenge of een Bijbel Cringe.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *