Jongeman trapt in alle 1-aprilgrappen christelijke organisaties: “Ze hadden me weer mooi tuk”

Harm-Jan Polinder (18) trapte vandaag in alle 1-aprilgrappen van christelijke organisaties. De jonge Doornspijker zit er niet mee: “Ik heb nu eenmaal het IQ van een mandarijntje.”

De eerste grap waar de aimabele sukkelaar intrapte was die van de SGPJ. De jongerenafdeling van de SGP kondigde aan een datingapp te lanceren. Harm-Jan: “Ik heb me meteen aangemeld. Daten met een SGP-jongere leek me wel leuk. Maar het was natuurlijk een grap! Haha, wat een pret!”

Ook de ludieke acties van NBG, ZijLacht, en Bijbels Beraad Man/Vrouw vielen bij de goedlachse onnozelaar in vruchtbare aarde. Harm-Jan: “Telkens dacht ik dat het serieus waar was, maar dat was het dus niet! Ik lach me een kriek!”

Harm-Jan pakt het dus sportief op, maar experts hebben kritiek op de handelswijze van de christelijke organisaties. Volgens Iris Maarts, professor publieke communicatie aan de Universiteit Utrecht, zijn deze 1-aprilgrappen van christelijke organisaties een teleurstelling: “Het zijn vooral flauwe en voorspelbare grappen, waarbij het eigenlijk meer gaat om het genereren van aandacht voor de organisatie dan om de grap zelf. Het doet denken aan een slechte marketingstunt.”

Ook theoloog en columnist Daniël Floor uit zijn ongenoegen over de grappen. “Bij een goed uitgevoerde 1-aprilgrap gaat het om humor, om het bespelen van verwachtingen, om het uitdagen van de norm. Maar deze grappen zijn allesbehalve uitdagend. Ze spelen het juist heel veilig.”

Hoe dan ook, de 1-aprilgrappen van dit jaar hebben bij Harm-Jan in ieder geval hun doel bereikt: hij heeft gelachen en de organisaties hebben weer even de aandacht op zich weten te vestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *