Jongeman bevrijd uit de GKV Zeist: ‘Ik dacht dat ik er nooit uit zou komen’

Onlangs is uit de Vrijgemaakte Kerk te Zeist een jongeman bevrijd, die daar naar eigen zeggen al “lang, veel te lang” in had gezeten. Nikolaas Kwast, student aan de TU Kampen (20), had al twee lange diensten uitgezeten die zondag, en was achterin de kerk in slaap gevallen. Toen hij wakker werd, vond hij de kerk leeg en de deur op slot.

“Ik hoorde een luid gebonk op hout”, vertelt omwonende Truide Vogel. ‘Toen dat een tijdje doorging, heb ik mijn man er maar bij gehaald. Hij had nog wel ergens een moker liggen, en toen zijn we samen behoedzaam bij de kerkdeuren gaan staan. Toen het gebonk niet ophield, hebben we de deuren met vreedzaam geweld geopend, want noch de sleutels, noch de koster waren in velden of wegen te bekennen.’

Toen Nikolaas na zijn fortuinlijke bevrijding de kerkdeuren in kwestie van dichtbij bekeek, voelde hij zich wel een tikje bezwaard. Inmiddels overheerst echter de opluchting: “Ik heb me tijdens mijn opsluiting afschuwelijk gevoeld. Op een gegeven moment ging ik me zelfs afvragen of ik de rest van mijn leven – of in ieder geval de rest van die week – in deze kerk zou moeten slijten. Daar werd ik niet vrolijk van.”

Inmiddels is Nikolaas aan het overwegen uit de kerk te stappen en een nieuw kerkverband op te richten. “Op mijn studie heb ik geleerd dat dit een vruchtbaar moment zou zijn.Het oprichten moet wel nog vóór het einde van de oorlog met Rusland gebeurd zijn, anders werkt het niet. Zelf denk ik wel dat ik ga doorbreken met een BKV (Bevrijde Kerk Vrijgemaakt, red.). En zeg nou zelf: wie kan er geen bevrijdende doorbraak gebruiken?”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *